Falafel med broccoli, persilja och koriander

Vi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna så testar vi att baka dem i ugnen istället.

Det kommer med stor sannolikhet ett sådant ugnsrecept inom en snar framtid. Tills dess, fram med oljan och kastrullen och sist men inte minst, skörda din broccoli smart.

De godaste bollarna eller falafeln är den som är friterad. Vi har ingen fritös så vi friterar alltid på frihand i en kastrull. Som olja använder vi oftast rapsolja men på senare år har vi testat kokosfett av bra kvalitet, det sägs ju vara nyttigare. Men i år, just idag, testar vi att baka dem i ugnen för att se hur det blir. Broccolifalafel kan ätas hur som helst men det vanligaste är i en brödrulle med sallad och salsasås eller med bulgur. Vi äter dem ofta som snacks eller som en sidorätt skulle man kanske kunna säga. Otroligt goda är de i alla fall.

Broccoli falafel

Ingredienser 4 personer

  • ca 500 g broccoli
  • 2, 75 dl kikärtsmjöl
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 1 msk malen koriander
  • 1,5 tsk vitlökspulver

Tomatsalsa (ska ej kokas)

  • 200 gr finkrossade tomater
  • 2 tsk spiskummin, mald
  • 1 tsk koriander, mald
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1-1,5 tsk salt
  • 2 tsk ättikssprit 12%
  • ev lite chilipulver
  • 1 nypa socker eller annan sötning

Gör så här blanda: Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och ställ i kylskåpet.

Grovriv den färska broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, finhackad persilja och kryddor. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan bollar i önskad storlek och lägg på en tallrik. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma falafel.

Ps: Har man inte alla kryddor så får man ta det man har. Men utan vitlök och tomat blir denna sås riktigt trist ;).

Fritera broccoli falaffel:Värm upp rikligt med olja i en kastrull på högsta värmen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle börja stänka eller i värsta fall ta eld. Har du en termometer ska oljan komma upp i en temperatur på ca 180 grader för att friteringen ska bli perfekt. Om du inte har en termometer kan man testa temperaturen med att lägga ner en miniboll i olja. Börjar den fräsa är temperaturen lagom. Sänk sedan värmen till strax över medeltemperatur.

Lägg i 5-8 bollar samtidiga i oljan. När de flyter upp till ytan och börjar se lite mörka ut brukar de vara klara. Ta upp och låt rinna av på ett tjockt lager hushållspapper. Fritera ett gäng nya bollar. Se till att du har ett lock att kväva eventuell eld i oljan.

Tips på recept på andra typer av bollar: Blomkålsbollar, Arancini – friterade risbollar med parmesan, Vegetariska köttbullar, Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander, Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *