När Bufféredaktionen hörde av sig i våras och ville göra en artikel med flera av våra recept blev vi riktigt glada. Nu gällde det att tänka till! Vilka recept skulle bli bäst under skördemånaden augusti och vilka skulle de vilja ha med i sin tidning?
Vi gör en hel del intervjuer och artiklar tillsammans med olika tidningar varje år, så vi känner oss bekväma med upplägget att vi delar med oss av råd och inspiration som dyker upp hos någon annan. Det som är lite speciellt med Buffé är att vi väljer ut recepten tillsammans med dem och att de provlagar allt hos sig och använder egna fotografer. Har du inte tidningen fysiskt, här kan du läsa numret vi är med i.
Förväntansfulla
Det skapar en intressant spänning, hur kommer det se ut? Är det något i recepten de vill ändra eller något som inte fungerar? När tidningen väl hamnar i brevlådan är vi riktigt nyfikna och förväntansfulla. Det är lite som om en annan musiker skulle göra en av ens låtar och i det här fallet ett band. Jo jag Johannes pysslar lite med det då och då också Lyssna här på Spotify om du törs.
Här hittar du alla våra recept: Receptgalleri
Det är inte första gången
Det är inte första gången vi är med i Buffétidningen. Redan 2014, två år efter att vi började synas på nätet hörde Buffé av sig. Då var det verkligen pirrigt, vi har så nya med allt! Då dök det även upp en fotograf hemma hos oss och vi lagade alla rätter själva och bjöd några av våra vänner på middag ute i Tillsammansodlingen.
Citat från ett tidigare inlägg: ”Minns ni sommaren med den katastrofala skogsbranden i Västmanland? Det minns vi. Inandningsluften hade helt bytt karaktär, osade katastrof och luktade definitivt inte som hemma. Vissa dagar låg röken så tät att man inte riktigt vågade sig ut. Ingen annan i grannskapet syntes till på gatorna heller och omgivningen kändes väldigt öde. Det var lite som ett zombielandskap, fast utan moster.
En av dagarna under i augusti fick vi besök av fotograf och journalist från tidningen Buffé. Röken var just denna dag inte så tjock över Västerås, men i vänster hörn utav bilden kan man ändå ana något dimmigt.
Tidpunkten för besöket var inplanerat sedan länge. Våra recept skulle långt innan provlagas i icas provkök för att med säkerhet vara något för tidningen att publicera. De valde bland alla våra rätter på bloggen och fastnade för stadsodlingssoppan, indiska bollar och tomatsåsen med kanel.
Matfotona togs där i provköket helt utan vår inblandning. Men den där dagen i augusti när även vi skulle förevigas på bild hade vi bjudit över våra vänner Karin och Johan för att njuta av indiska smaker tillsammans”.
Här kan du läsa när vi var med första gången i Buffé: www.e-magin.se/paper/x9vzp79b/paper/17
Här hittar du alla våra recept: Receptgalleri
Flera recept och skördetips
Skörda, Lagra, Laga är vår tredje trädgårdsbok och den fokuserar på skörden och baseras på åratal av odlande och matlagande och kom till genom en av våra följare. En vacker dag när vi höll på att utforma vår tredje bokidé fick vi ett mail. Det var från en följare som tyckte att det fattades en bok på marknaden – en bo om att skörda, lagra och laga mat på sina skördade grödor. Det sa klick. vilken fantastisk idé! Vi styrde in vår kreativitet på arbetsnamnet Skörda lagra laga, vilket också blev titeln på boken. I denna bok finner du våra bästa recept och självhushållartips utifrån odlarens vardag.
Här hittar Skörda Lagra Laga på Bokus
Skörda
Att kunna skörda smart är inte självklart. För oss innebär smart skördande att man lär känna växten, både växtsätt och vad den pallar med. Går den att lämna kvar växter eller växtdelar när det blir minusgrader eller har man bara en vecka på sig? Kan man genom att skörda en gröda även förlänga skördetiden eller förkortar man den? När är det bäst att skörda och hur gör man? Lite i taget eller kapa/ gräva upp allting på samma gång? Hur sprider man ut skörden så långt över året som möjligt? Kan man skörda tomater gröna och vilken kål är härdigast? Alla dessa svar hittar man i vår bok.
Lästips: Så skördar du huvudkål
Lagra
Att finna bra lagringsplatser är lite av ett äventyr i sig. De enskilda grönsakerna har sina specifika krav. Någon vill ha varmt för att inte börja gro, en annan kräver kyla för att hålla länge. En del grödor måste ha en jämn fuktighet för att inte bli sladdriga och några kan stå kvar ute i odlingen och förvaras på sin växtplats. Vilka grödor går bra att frysa och vilka går bra att torka? Vi har valt att inte fokusera på jordkällare eftersom att många som odlar saknar denna möjlighet och för att vi bara haft tillgång till jordkällare under några få år.
Lästips: Därför tar jag in gröna tomater
Laga
Varje grödgrupp avslutas med ett par sidor med recept. Recepten är främst olika smårätter, inga färdiga menyer, och vi har samlat våra främsta rätter. Kombinerar du dem kan du skapa otroligt goda och smakrika rätter utifrån dina egenodlade skatter. Du hittar även en hel del förädlingsrecept som tex olika salt av dina örter och grönsaker, hur man gör tomatpuré av tomatskalen, hur man syrar egen paprika och chilisås och några efterrätter bl a vår hysterisk goda rabarberkaka med choklad.
Lästips: Gulbetssoppa med pepparrotscreme
Får du inte nog av detta? Välkommen att kika in i på vår receptsida där vi samlat hundratals av våra recept, du finner receptsidan här.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar