Din varukorg är för närvarande tom!
Enkla recept på egen glögg

När december är här och julen närmar sig är det mysigt att värma sig med lite glögg. En gång i tiden trodde vi att det bara fanns en typ av glögg, eller kanske två, vinglögg och saftglögg. Med tiden lärde vi oss att man kan göra sin egen glögg på många sätt med lite olika smaksättningar, både den långa vägen där man gör glögg från grunden och den enklare varianten att krydda frukt- och bärdryck. Här delar vi med oss av några enkla recept.
Vinbärsglögg

Vi tycker i princip om de flesta glöggvarianter men om det är något som glimmrar till lite extra på glögghimlen så är det när vi gjort så mycket som möjligt själva. Plockat vinbären, stått i köket och kokat mm. Det är som att det smakar mycket bättre när man har arbetat för det. Vill man göra den här glöggen lite mer vuxen, och det vill man ju ibland, går det alldeles utmärkt att spetsa den med någon slags starksprit. Mörk rom är att föredra tycker vi men ta det du har.
Den här glöggen har en svag citrusbeska som den fått av torkade pomeransskal samt en något diffus stjärnanisarom.
Ingredienser:
1 dl koncentrerad vinbärssaft
2 dl vatten
2 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
2 runda stjärnanisar
1 pomeransskal
Ev lite honung
Kanske lite starksprit
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Sila av kryddorna och hetta upp glöggen igen. Vill du ha kraftigare kryddsmak låter du den stå längre. Smaka av med ev honung och starksprit innan servering.
Äppelglögg med kanel och stjärnanis

Om man har äppelmust hemma är det enkelt att svänga ihop en härlig äppelglögg. Det går bra att krydda den med vanliga glöggkryddor, kanel, kardemumma, pomerans och nejlikor eller som i det här fallet med stjärnanis och kanel. Då får man in en ton av lakrits som bryter av den traditionella julsmaken. Oftast behöver man inte tillsätta något sött även om en klick honung kan göra den gott. För er som vill bli varma eller som föredrar en torrare äppelglögg går det alldeles utmärkt att tillsätta några starka droppar starkt tex Calvados .
Ingredienser:
5 – 10 dl äppelmust
2 kanelstänger
4 hela runda stjärnanisar
Ev lite honung
Kanske lite renat, vodka eller Calvados
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Smaka av och kontrollera om kryddorna givit lagom med smak, om inte upprepar du samma procedur en gång till. Sila sedan av kryddorna. Värm på glöggen strax innan servering och smaka av med ev honung och starksprit. Glöggen kan med fördel göras ett par dagar innan och förvaras i kylskåp eller på liknande plats.
Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice

Det blir en riktigt god glögg om man blandar granatäppeljuice och äppeljuice. Glöggen blir en kryddig och ganska torr alkoholfriglögg som kan njutas av hela familjen. Vill man ha den sötare så går det bra att eftersöta den med honung eller kokossocker.
Ingredienser
400 ml granatäppeljuice
200 ml äppeljuice
10 kryddnejlikor
1 dl russin ( ger en lagom sötma tycker vi)
1 kanelstång
1-2 tsk kardemummafrön eller hela kapslar
1 pomeransskal
Gör så här: Blanda alla ingredienser och koka upp glöggen. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 10-30 min. Koka upp igen, sila av och njut.
Fler julrecept: Vi gör egen julmust, Julmandelbollar
Som med många av våra recept, lek med det, ta det du tycker verkar gott och använd vårt recept mer som en inspiration än något du följer till punkt och pricka.
Julhälsningar
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Enkla recept på egen glögg”
Inte mycket här i Skåne som guidar
Guidar om vad?
Lämna ett svar