När december är här och julen närmar sig är det mysigt att värma sig med lite glögg. En gång i tiden trodde vi att det bara fanns en typ av glögg, eller kanske två, vinglögg och saftglögg. Med tiden lärde vi oss att man kan göra sin egen glögg på många sätt med lite olika smaksättningar, både den långa vägen där man gör glögg från grunden och den enklare varianten att krydda frukt- och bärdryck. Här delar vi med oss av några enkla recept.
Vinbärsglögg
Vi tycker i princip om de flesta glöggvarianter men om det är något som glimmrar till lite extra på glögghimlen så är det när vi gjort så mycket som möjligt själva. Plockat vinbären, stått i köket och kokat mm. Det är som att det smakar mycket bättre när man har arbetat för det. Vill man göra den här glöggen lite mer vuxen, och det vill man ju ibland, går det alldeles utmärkt att spetsa den med någon slags starksprit. Mörk rom är att föredra tycker vi men ta det du har.
Den här glöggen har en svag citrusbeska som den fått av torkade pomeransskal samt en något diffus stjärnanisarom.
Ingredienser:
1 dl koncentrerad vinbärssaft
2 dl vatten
2 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
2 runda stjärnanisar
1 pomeransskal
Ev lite honung
Kanske lite starksprit
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Sila av kryddorna och hetta upp glöggen igen. Vill du ha kraftigare kryddsmak låter du den stå längre. Smaka av med ev honung och starksprit innan servering.
Äppelglögg med kanel och stjärnanis
Om man har äppelmust hemma är det enkelt att svänga ihop en härlig äppelglögg. Det går bra att krydda den med vanliga glöggkryddor, kanel, kardemumma, pomerans och nejlikor eller som i det här fallet med stjärnanis och kanel. Då får man in en ton av lakrits som bryter av den traditionella julsmaken. Oftast behöver man inte tillsätta något sött även om en klick honung kan göra den gott. För er som vill bli varma eller som föredrar en torrare äppelglögg går det alldeles utmärkt att tillsätta några starka droppar starkt tex Calvados .
Ingredienser:
5 – 10 dl äppelmust
2 kanelstänger
4 hela runda stjärnanisar
Ev lite honung
Kanske lite renat, vodka eller Calvados
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Smaka av och kontrollera om kryddorna givit lagom med smak, om inte upprepar du samma procedur en gång till. Sila sedan av kryddorna. Värm på glöggen strax innan servering och smaka av med ev honung och starksprit. Glöggen kan med fördel göras ett par dagar innan och förvaras i kylskåp eller på liknande plats.
Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Det blir en riktigt god glögg om man blandar granatäppeljuice och äppeljuice. Glöggen blir en kryddig och ganska torr alkoholfriglögg som kan njutas av hela familjen. Vill man ha den sötare så går det bra att eftersöta den med honung eller kokossocker.
Ingredienser
400 ml granatäppeljuice
200 ml äppeljuice
10 kryddnejlikor
1 dl russin ( ger en lagom sötma tycker vi)
1 kanelstång
1-2 tsk kardemummafrön eller hela kapslar
1 pomeransskal
Gör så här: Blanda alla ingredienser och koka upp glöggen. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 10-30 min. Koka upp igen, sila av och njut.
Fler julrecept: Vi gör egen julmust, Julmandelbollar
Som med många av våra recept, lek med det, ta det du tycker verkar gott och använd vårt recept mer som en inspiration än något du följer till punkt och pricka.
Julhälsningar
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar