Din varukorg är för närvarande tom!
Enkel tomatsoppa på färska tomater

Vi har fastnat för en enkel tomatsoppa på färska tomater. Vi har underbart nog fortfarande ett gäng färska tomater som ligger på fat och brickor inomhus. Skörden sker ca 5 m från spisen.
Den här tomatsoppan görs i ugnen till en början och mixas sedan slät ihop med buljong. Inspirationen har vi fått från Tina Nordström som gjorde en liknande soppa för ett tag sedan. Genom att ugnsbaka ingredienserna blir soppan mustig och god. Ett perfekt recept att följa när man har många färska tomater hemma.
Ingredienser till 3-4 portioner tomatsoppa
- 4 stora bifftomater ( det går bra att köpa tomater om du inte odlar själv)
- två vitlöksklyftor
- 1 rödlök
- 2-3 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré eller tomatkrydda
- salt
- svartpeppar
- torkade örtkryddor, tex oregano
- 3-5 dl vatten
- 1,5 st buljongtärningar
- 1-2 dl grädde
- ljust bröd att göra krutonger av
- olivolja till stekning
- pumpakärnorna
- några basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaten i mindre delar och skär bort skruttet. Lägg tomatbitarna i en ugnsform. Grovhacka vitlöken och löken och fördela jämnt mellan tomatbitarna. Klicka ut tomatpurén, salta, peppra och smula över lite torkade örtkryddor. Avsluta med att ringla över olivoljan. Låt allt ugnsbaka i ca 20 minuter tills tomaterna är genommjuka. Koka upp vatten med buljongtärning i.

Brödkrutonger
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Häll över kärnorna i en skål och låt de svalna. Skär brödet i mindre bitar/tärningar. Häll en skvätt olivolja i stekpannan. Man kan ta samma som man rostade kärnorna i. Fräs brödet tills det är knaprigt. Häll eventuellt på mer olja om det verkar allt för torrt. Låt brödkrutongerna svalna.

Mixa soppan
Ös ner tomatröran i en mixer och mixa till en slät konsistens eller häll ner allt i en kastrull och mixa soppan med en stavmixer. Späd med buljongen och grädden till önskad tjocklek. Salta och peppra och smula ner oreganon. Blanda väl och servera soppan het med brödkrutonger, pumpakärnor och några basilikablad.
Tips!
Byt ut en deciliter buljong mot en deciliter vitt torrt vin.
Fler goda sopprecept: Farbror Gröns bästa sopprecept
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Enkel tomatsoppa på färska tomater”
Fantastiskt recept! Tack 😃🙏🏻
Så roligt att höra! / Theres
Go och krämig tomatsoppa. Använde inte så mycket buljong.
Perfekt med en klick Creme Farice
När jag gjorde soppan i fjol följde jag slaviskt måtten, soppan blev god och mustig, men konsistensen mer som en dryck, försökte göra den tjockare med maizena innan gästerna kom – utan framgång! I dag gjorde jag soppan igen, 1,5 dl buljong och 1 dl grädde var alldeles tillräckligt! Förstår inte att 7 dl buljong uppges!?
Lämna ett svar