Din varukorg är för närvarande tom!
Eget örtsalt

Att göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det.
Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och dofter och fördela dem under hela året, ja under flera år faktiskt. Varenda dag kan man använda detta livselixir och minnas och njuta av det man odlat. Örtsalt kan göras under hela den gröna säsongen, på såväl vårens, sommarens eller höstens örter. När du läst och gjort dina örtsalt, berätta gärna med en kommentar hur det blev för dig, vilket salt du gjorde och vilka salt du tyckte blev riktigt bra.

Steg 1 mixa örterna färska
Vi gör vårt örtsalt på färska örter som vi mixar med grovt salt, proportionerna 1,2 kg örter till 1 kg grovt salt. Ofta gör vi ganska stora satser när vi gör vårt salt när vi ändå är igång, men det går även att skala ner och göra mindre satser. Att vi har i mer örter än salt beror på att vi vill ha ner sältan och få till så mycket örtsmak som det är möjligt till saltet. Vi använder i huvudsak grovt havssalt men som du kan se på bilden ovanför så använder även gärna en del himalaysalt. Detta rosa salt tycker vi tonar ner den ettrigaste sältan och gör saltet lite mildare så att örternas smaker kan framhävas.
Tips och varning: Varvar du finfördelade örter med salt i olika lager så går det oftast allra lättast att mixa dem. Men man kan behöva stanna matberederen lite då och då och trycka och bända med en stor sked eller gaffel i saltblandningen för att matberedaren ska kunna finfördela blandningen med sina knivar och inte bara stå och snurra. Var försiktig med att överhuvudtaget peta i blandningen när maskinen är igång, fingrar och verktyg massakreras snabbare än vad man kan tro.




Steg 2
När örterna och saltet mixats till en ganska blöt smet ( beror lite på vilka örter man använder, lök blir blötast), är det dags att torka blandningen. Även om man har en torkapparat ( lite beroende vilken sorts apparat man har) kan det vara en god idé att förtorka det blöta saltet i ugnen på en plåt med bakplåtspapper, annars kan det bli för mycket vätska och om man har otur kan vätskan rinna ner i torkapparaten eller utanför där den står och förstöra möblemang.
Vi förtorkar saltet på 50 – 70 grader med luckan på glänt och vänder på saltet med en smörkniv eller stekspade lite då och då. Då bryter vi den torra skorpan och så att nytt blött salt kan exponeras för värmen och torkas. När saltet inte vätskar sig, men fortfarande är blött, kan man förflytta det till den elektriska torkapparaten. Man kan även torka saltet i ugnen helt och hållet , det gjorde vi innan vi köpte oss en torkapparat, men det går helt klart fortare om man lyfter in saltet i en sådan maskin. Har du vedspis, kökspanna eller kamin kan man bygga en torkställning som man hänger ovanför av ett finmaskigt nät.


Långtidsförvaring av örtsalt
När saltet är helt torrt är det dags att packa det omgående, gärna i stora glasburkar och förvara det som det är, som större hårda klumpar eller i sjok. Vi brukar dock mixa det lite snabbt så att klumparna slås söner så att saltet blir finfördelat och lätt att hantera. Saltet förvarar vi sedan i glasburkar och eller i glasflaskor mörkt i rumstemperatur.






Ta vad du vill eller blanda
Det allra enklaste saltet gör du genom att blanda alla örter du har vid ett visst tillfälle och mixar dem till ett blandsalt. Men många örter ger ju skörd vid olika tidpunkter och har mer eller mindre unika smaker. Så fastnar du för att göra örtsalt så kommer du troligtvis vilja experimentera med flera olika slags salt vid olika tillfällen. Piplöken ger mängder av mjälla stjälkar både under vår och höst och att luftlöken ger flest mjälla stjälkar under våren. Likaså är det med dragonen som ger flest mjälla kvistar med blad under våren, så också Spansk körvel, vinterkyndel och gräslök.
När man kommit igång med örtsaltstillverklingen blir det ofta som så att man gör olika salt baserade bara på en växt, oftast i lite mindre satser. Alla dessa små satser kan man sedan blanda om man vill, men man kan också använda dem var och en för sig. Ett dill eller fänkålssalt till torsken, ett basilikasalt till äggen, ett dragonsalt till klyftpotatisen så att de smakar bearnaisesås osv. Vill man få en djupare färg på saltet kan man använda rödbetsblast för att färga saltet.


Finfördels precis innan
För att behålla örternas smaker bäst har vi märkt att det bästa är att mixa saltet man ska förvara ganska grovt. Sedan när man ska använda saltet mortlar man det en stund innan eller så har man saltet i en kryddkvarn och drar ett par varv över mat och smörgås. Att mortla örtsalt riktigt fint precis innan användning tycker vi frigör allra mest smaker.
Örter vi använder till våra salt
- All form av lökblast men även fasta lökar
- Basilika
- Dill
- Dragon (Inte så mycket i blandsalt, tar lätt överhanden)
- Fänkål (både knöl och bronsfänkål)
- Rotselleristjälkar ( mycket mer smak i dem än stjälk
- Selleri och inte lika mycket vatten i dem)
- Timjan
- Mejram
- Mynta (Inte så mycket i blandsalt, tar lätt överhanden)
- Körvel både Dansk och Spansk
- Kyndel, både sommar och vinterkyndel
- Rödbetsblast
- Vinterkyndel
- Vitlöksblast och hela vitlökar
Ett av våra första inlägg vi skrev här på farbrorgron.se var ett örtsaltsrecept, här kan du läsa det: Örtsalt
Läs våra andra inlägg om örtsalt, i ett av dem finns en film där vi visar hur vi maler saltet: Tidigare örtsalt på Farbror Grön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar