Din varukorg är för närvarande tom!
Egen svampgurka till nyårsbadet
Att ta sig ett varmt bad med en egenodlad svampgurka är inte bara ovanligt och lyxigt det spränger alla gränser, för vad det innebär att odla för självhushåll. Tänk att inte bara odla det du ska äta utan dessutom odla egna skönhetsprodukter, ekologiska och närodlade! Jag blir nästan vimmelkantig.
Nästan varje kväll ända sedan jag var liten har jag glidit ner i ett hett bad. Det finns verkligen ingenting som kan göra mig så avslappnad och rofylld som just ett hett bad. Till min kvällsrutin hör, förutom själva, tvättandet, också en stunds läsning. Det brukar var just i badet som jag hittar till de mest intressanta frösorterna. Bredvid badkaret har jag en pall med tidningar, någon bok och under december månad även fuktskadade frökataloger. När jag upptäckte svampgurkan i en frökatalog på 1990-talet kändes den alldeles för övermäktig och hardcore att odla. Men någonting inuti mig sa mig att det en gång skulle bli av.
Förra året kände jag mig dock tillräckligt mogen som odlare att jag vågade klicka ner den i min fröbeställning och hoppas på det bästa. Den är mycket mer värmekrävande än vanliga slanggurkor så den fick bo i växthuset uppe på takodlingen under hela säsongen. Den var otroligt seg till en början och jag trodde att jag inte skulle lyckas få fram en endaste gurka den här kalla sommaren, men det gick! En gurka utvecklades, ingen bjässe, men tillräckligt stor för att kunna delas och använda som scrubsvamp under ett kvällsbad.

Svampgurkan är verkligen av udda natur. Där vanliga gurkor är fuktigt köttiga är svampgurkans innanmäte som ett virrvarr av fibrer. Inkråmet är som ett skelett. När jag skördade svampgurkan vägde den hyfsat mycket men ändå mindre än vanliga gurkor. Efter att jag plockat av den lät jag den ligga i vardagsrumsfönstret och torka en månad. Jag var bra sugen på att skära upp ett snitt och titta på den men jag lyckades hålla fingrarna i styr. När jag väl tyckte att den vägde tillräckligt lite tog jag mod till mig och började klä av den och vad glad jag blev när jag såg hur den såg ut.

Jag hade ingen aning om man skulle preparera svampgurkan på något sätt innan man kunde använda den i badet. Skelettet hade legat och torkat ytterligare en månad och var knastertorrt och jag tänkte att, äh, jag skrubbar mig med den som den är. Jag tog fram en kniv och skar av den på mitten medan jag fyllde på vattnet och förberedde Theres mentalt för att fotografera mig i badet. Jag hade försökt pilla ut fröna ur det torra fruktköttet ett flertal gånger men aldrig lyckats få ur alla frön.

Herre min skapare vad mycket frön det lossnade från svampgurkan. Helt plötsligt såg det ut som om det var fullt med skalbaggar i badkaret, det låg frön överallt på vattenytan och guppade. Nu har jag så mycket frön att det både räcker och blir över. Vilken tur att jag bara odlade parternokarpa gurkor i växthuset så att det inte blev någon korsbefruktning av badsvampsgurkans blommor.

Här ligger hon i all sin prakt, urtagen i sitt tunna skal. Ännu en grönsak /växt i mitt liv som jag drömt om att odla och sedermera lyckats med. Man kanske skulle införa en sådan där klubb /lista över grönsaker man odlat? En sådan där 300 arters klubb som ornitologerna har. Hur som haver, jag har fått mersmak att odla denna gurka. Jag och några odlare på Nordanby äng har redan börjat planerandet av svampgurksodling i växthuset under nästa säsong.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar