Din varukorg är för närvarande tom!
Egen granola med smak av äpplen och kanel

Att göra sin egen granola brukar bli väldigt gott. Denna variant är smaksatt med äppeljuice och kanel och dessutom finns egentorkade äppelbitar i.
Ingredienser till en stor burk
- 1 dl sötmandel
- 4 dl havregryn
- 1 msk malen kanel
- 1 dl konc äppeljuice (man kan ta 3 dl vanlig äppeljuice och reducera den till 1 dl)
- 1/4 dl honung
- 1/4 dl olja
- 1-1,5 dl torkade äppelbitar
- 1/2 -1 dl solroskärnor
- 1/2 dl linfrön (hela)
Gör så här:
Torka äppelbitarna: Skär 4-5 äpplen i mindre bitar, ca 0,5 cm tjocka. Lägg äppelbitarna jämnt fördelade på en plåt och låt torka i mitten av ugnen i ca 75 grader, i flera timmar. Vänd på äppelbitarna då och då och håll ugnsluckan lite på glänt. När de verkar hårda kan man låta dem svalna och eftertorka i rumstemperatur någon dag.
Granola: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka sötmandeln och blanda med havregryn och kanel i en skål. Vispa ihop äppeljuice, honung och olja i en separat skål. Häll juiceblandningen över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela den smuliga röran jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara en del klumpar. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Efter ca 30-40 minuter brukar det vara klart. Håll lite koll och känn efter så havregrynsglumparna stelnat innan plåten tas ut. När havregrynsklumparna svalnat blandar man dem med linfrön, solrosfrön och äppelbitarna. Förvara granolan i en behållare med lock, gärna en glasburk. Avvakta med att sätta på locket ifall du inte är helt säker på att granolan är helt torr.
Theres Lundén
Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar