Den stora artikeln om växtbelysning

Växtbelysning Takfarmenkällaren

När vi började odla med växtbelysning för ca 12 år sedan öppnades en helt ny värld. En värld med extremt vackra och kompakta plantor och med möjligheten att odla fram flera sorters växter på helt andra platser i vårt hem än på de överfulla fönsterbrädorna. Nu var gängliga och taniga plantor ett minne blott.

Orsakerna till att vi inte började tidigare i våra liv med växtbelysning beror på flera faktorer och faktiskt till viss del för att jag, Johannes, inte visste vad man skulle ha för slags belysning, jag tyckte att det var krångligt. Det fanns så många bgrepp och lampor där ute i världen och det var svårt att veta vilka man skulle satsa på. Det var inte förrän jag träffade bostadsbolagets Mimers trädgårdsmästare Inga och vi började inreda i en av källarna för plantuppdragning som jag klev in i ljuset. Vanliga kallvita lysrör duger gott lät hon meddela, det hade hon använt flera gånger själv.

Här är ytterligare tre förklaringar till varför jag bara odlat med växtbelysning under de senaste 12 åren och inte under hela mitt 32 åriga odlarliv.

  • Vi vintersår väldigt många växter i våra kallväxthus och har så gjort i snart 30 år. Dessa växter får ordentligt med solljus där de står, de behöver inte något extraljus. Läs mer : Odla kallt
  • Vi har under de senaste åren ökat vårt odlande med över 400% då vi stundtals odlat i totalt 6 olika odlingar. Behovet av växter har ökat något enormt, vi vill odla det mesta själva från frö eller sticklingar.
  • 3 Vi har velat bredda växtvalet och odla flera olika slags växter som härstammar från varmare ursprungsklimat och som behöver starta tidigare. Det finns knappt något man kan odla från november till slutet av januari utan tillskottsljus. I vårt land finns det ingen sol denna årstid.

Ett varningens ord: När man väl börjat odla under belysning finns det ingen återvändo. Det är starkt beroendeframkallande och det öppnar upp så otroligt många möjligheter och högre elräkningar. Nu för tiden ( 2024) har vi inte så mycket belysning igång utan endast mellan 60 – 100 W på skänken i vårt kök bestående av T 5 rör och ledlampor. Där får de värmekrävande växterna vi odlar nu för tiden starta, och de är få, endast fem stycken: Aubergine,Chili/ paprika, rotselleri, Kronärtskocka och gurkväxter.

Här kan du läsa mer växterna som startar inomhus hos oss: Aubergine, chili, paprika, rotselleri, kronärtskocka, gurkväxter.

Skadedjur

Ett oangenämt problem som kan dyka upp är att du får in skadedjur i dina inomhusodlingar. Vi drabbas ganska ofta av löss på våra chili och paprika plantor, oftast för att vi haft någon växt i samma rum som vi försökt försökt övervintra, det räcker med en endaste lus för att starta en koloni då de kan befrukta sig själva. Löss fullkomligt älskar små fina chili och paprikaplantor !Inomhus under den här tiden på året finns det oftast inga naturliga fiender för skadedjuren som kan hjälpa oss. Men man kan köpa rovdjursinsekter på nätet och placera ut på egen hand. På bild två, gurkorna som kollapsat, är det spinnvlaster som fullkomligt massakrerat dem.

Läs mer om löss och spinnvlaster och hur vi bekämpar dem: Bladlöss, spinnkvalster.

växtbelysning Farbror Grön

Bry dig inte om lux, lumen och kelvin

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Den stora artikeln om växtbelysning”

  1. Profilbild för Åke Walberg
    Åke Walberg

    Bara ett litet”pekfinger”: Bladlöss befruktar sig inte själva i biologisk mening. Äggen utvecklas till nya lusungar utan föregående befruktning. Det kallas för patogenes på fint språk, på svenska jungfrufödsel.
    Trevligt odlingsår!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *