Din varukorg är för närvarande tom!
Dela jättedaggkåpa och få flera plantor

Att göra egna nya plantor är roligt och billigt. Har man jättedaggkåpa kan man på ett enkelt sätt dela på plantorna och göra fler stora plantor.
I skogsträdgården har vi inte haft jättedaggkåpa så många år. Det var av min mamma som vi fick två ganska så stora plantor en gång. På vissa håll förökar sig jättedaggkåpan ganska hejdlöst och då kan den ses som invasiv. I skogsträdgården har det också bildads nya små plantor i nära anslutning till de plantor jag fick av mamma, men växtkraften i våra magra jordar är ganska minimal. Därför vill vi hjälpa småplantorna lite på traven, samtidigt som vi vill få daggkåpsplantor på fler ställen i våra rabatter.
Läs mer om Skogsträdgården
Jättedaggkåpan har ett vackert bladverk med sina särskilda daggkåpsblad. I bladens mitt bildas en skål där det samlas dagg. På morgonen kan man se en daggdroppe likt en pärla i en mussla, blänka på bladen. Sagolikt, tycker jag. Blomningen sker i juni-juli med lite dovt ljusgula blommor. Det är fint när daggkåpan blommar, men för oss är det bladverken som är det vackraste.
Jättedaggkåpa är perenn och alltså flerårig. Om hösten vissnar den ner för att under våren åter växa upp mid sina otroligt fina blad.

Dela plantorna
Jättedaggkåpan har ett ganska ytligt rotsystem. Längs roten skjuter plantan då och då upp nya skott. Men oftast är det inte rotskotten som gör att daggkåpor sprider ut sig. Det är dess frön som efter blomningen ramlar till jorden och gror året därpå. Vill man förhindra att daggkåpan sprider sig, kan man klippa av blommorna när de börjar blomma över.
Jag brukar försöka tänka att jag vill ha plantorna ganska runda och fina, så finns det någon liten planta som växer lite avsides tar jag främst den. Man kan också gräva loss en tuva med flera plantor. I möjligaste mån gräver jag försiktigt för att inte skada någon rot. På bilden ovan tyckte jag att de två plantorna satt ihop så fint. Därför lät jag dem vara så.
Plantera i kruka
Vi har tagit för vana att alltid plantera sticklingar och småplantor i krukor med planteringsjord. Då kan de få chansen att växa till sig ett tag innan de hamnar på sin nya plats. Krukor med småplantor i får stå tillsammans i ett stort odlingstråg på en halvsolig plats någonstans i trädgården. Vi ser alltid till att vattna de små liven regelbundet så att ingen råkar dö av torka.
Nyplanterade plantor kan sloka till en början och se allmänt hängiga ut. Vissa kanske aldrig tar sig, medan andra kvicknar till efter några dagar.
Efter någon månad i krukan får de en plats i någon rabatt. Det spelar ingen roll när man planterar daggkåpan. Hinner man någon gång under hösten är det bra. Gör man det inte, behöver man jordslå krukorna så att de inte skadas av vinterkylan och frystorkar. När man jordslår, gräver man hål i en rabatt eller annan plats med jord. I hålen placerar man krukorna med plantor. Jordytan i krukan ska vara i samma höjd som jordytan runtom. När våren väcker liv i de små plantorna kan man ta upp krukorna och gräva ner plantorna på den valda platsen.

Plantering i rabatten
Man kan ha en mängd olika tankar om hur och var man ska plantera sina nya plantor. Vi blandar ganska friskt, men i denna saliga blandning finns ändå vissa tankar. Dels tänker vi på väderstrecket och försöker att placera de lägsta växterna i söder och de högre bakom. Dessutom försöker vi se till att växterna återkommer i flera olika rabatter.
Till en början, när vi inte har så många exemplar brukar växten oftast få växa tillsammans med sina jämlikar. När rotsticklingar eller nya små plantor växer fram, finns möjlighet att knycka några, skapa fler plantor och få växten att inta plats på ytterligare en plats i trädgården.
Jättedaggkåpan trivs bra både i sol och halvskugga. Vi har mest skugga, med några förmiddagssoltimmar per dag och det fungerar bra.

Jorden i alla våra rabattdelar är sandig, torr och i grunden rejält näringsfattig. Innan varje ny plantering passar vi på att blanda ner rikligt med biokol och gödsel av något slag. Där vi vill ha plantorna gräver vi en grop, gärna lite större än själva krukan. Något som vi tycker är smart, är att hälla några liter vatten i varje grop innan vi sätter ner plantan. På så sätt vet vi att det finns vatten för plantans rötter den allra första tiden.
Vi pillar loss krukorna och placerar plantan med krukjorden i gropen. Sedan fyller vi på med jord runtom och vattnar en gång till, för säkerhets skull. När plantorna vid det här laget ska vänja sig med sin nya växtplats, är det viktigt att vattna ofta och regelbundet.
Jättedaggkåpa är perenn och kommer om den trivs, leva länge på sin nya plats. Får plantorna vatten då och då från vår till höst och lite gödsel inför varje säsong kommer plantorna trivas och säkerligen fröså sig så att man kan göra fler plantor.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar