Din varukorg är för närvarande tom!
Chili – några favoritsorter

Chili! Vi kan inte leva utan dem, eller? Nja riktigt så är det ju faktiskt inte. Att vi odlar så mycket chili idag beror egentligen inte på att vi är sanslöst galna i dem utan för att vi fann en växtplats för 10 år sedan där de växte otroligt bra, på en takterrass i centrala Västerås som vi kallar Takfarmen.
Läs mer om denna underbara plats: Takfarmen
Visst har jag alltid tyckt att det varit spännande och gott med chili och har odlat lite lagom under alla år, ja tills vi fann Takfarmen. När vi provodlade vår första säsong på Takfarmen kunde vi skörda hysteriskt många frukter, mer än vad vi klarade av att använda i vår matlagning. Där och då började jag att experimentera med syrning av chili och våra första såser såg dagens ljus. Vi började odla så mycket vi orkade och klarade av, vilket innebar att vi skördade ca 30 kg chilifrukter varje år, mer eller mindre allt användes till våra syrade såser. Nedan presentera några sorter som jag tycker är riktigt goda.
I podcasten Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, samtalade jag och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård om just chiliodling. Lyssna och inspireras!
Bhut jolokia
Det här var världens starkaste frukt till 2012 då Trinidad morunga scorpion slog den på fingrarna och kort därefter den, regerande världsrekordhållaren Carolina reaper. Bhut Jolokia ligger ungefär på plats tre av de hetaste sorterna numer, men är enligt mig den godaste. Den har en parfymig, fruktig, tomatig, rund och härlig smak som är mer komplex än de andra två sorterna. Ett år utan den här frukten klarar jag inte. Vi odlar flera varianter av Bhut jolokia: brun, vit, orange, röd, improve strain 2 och Bhut orange Copenhagen. Vi är otroligt stolta över att Västerås pralinfabrik Mälarchocolaterie tillverkar en pralin som de smaksätter med vår syrade Bhut jolokiasås. Ska ni besöka dem fysiskt så ligger de i samma byggnad där Konserthuset är inhyst. Vi sår dessa i december – mitten av januari.




Alla dessa chilisorter är våra favoriter just nu. Men varje år får vi nya favoriter. Vilka sorter rekommenderar du?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Chili – några favoritsorter”
Jeg har fuldstændig tabt mit hjerte til Anaheim, som jeg laver Turds af, fylder med ost, pølse og bacon viklet omkring, mon du kender denne opskrift?. Jalapenos sylter vi og dem spiser vi til alt. Chili er fantastisk. Godt nytår!
Ja, det finns mycket gott man kan göra med chili.
Trinidad morunga scorpion har lyckats bra med fast det dröjde en övervintring i ett österfönster i köket innan den gav skörd. Nu har jag chilipulver från den resten av mitt liv..Denna vinter övervintrar jag den i källaren.
Kan ju nämna att vid omplantering i våras fick den en rejäl dos av bokashi i botten..
Vad spännande att du lyckats bra med övervintring. Jag har mest fått problem med löss när jag övervintrat så jag försöker undvika det.
Det är så kul att odla chili, och varje år hittar man någon ny favorit! Nu ska jag pilla ner lite frön och lyssna på din och Saras podd.
Visst är det härligt att odla chili! Jag odlar närmare 20 sorter och den ständige favoriten är Hot Lemon, som jag bl a gör chilisalt med. En annan favorit är Jamaican Bell som jag picklar hel (men utan skaft). Provar CGN 21500 för första gången i år, ska bli spännande. Det blir också ett gäng olika Habanero i år; White, Chocolate, Dulce. Så några lila snyggchilisar. Svårt att begränsa sig… 🙂
Hot Lemon! Har lyckats övervintra en planta i år i sovrumsfönstret som nu har fullt med blommor och några små början till frukter. Längtar efter tidig skörd!
Lämna ett svar