Din varukorg är för närvarande tom!
Chili – några favoritsorter

Chili! Vi kan inte leva utan dem, eller? Nja riktigt så är det ju faktiskt inte. Att vi odlar så mycket chili idag beror egentligen inte på att vi är sanslöst galna i dem utan för att vi fann en växtplats för 10 år sedan där de växte otroligt bra, på en takterrass i centrala Västerås som vi kallar Takfarmen.
Läs mer om denna underbara plats: Takfarmen
Visst har jag alltid tyckt att det varit spännande och gott med chili och har odlat lite lagom under alla år, ja tills vi fann Takfarmen. När vi provodlade vår första säsong på Takfarmen kunde vi skörda hysteriskt många frukter, mer än vad vi klarade av att använda i vår matlagning. Där och då började jag att experimentera med syrning av chili och våra första såser såg dagens ljus. Vi började odla så mycket vi orkade och klarade av, vilket innebar att vi skördade ca 30 kg chilifrukter varje år, mer eller mindre allt användes till våra syrade såser. Nedan presentera några sorter som jag tycker är riktigt goda.
I podcasten Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, samtalade jag och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård om just chiliodling. Lyssna och inspireras!
Bhut jolokia
Det här var världens starkaste frukt till 2012 då Trinidad morunga scorpion slog den på fingrarna och kort därefter den, regerande världsrekordhållaren Carolina reaper. Bhut Jolokia ligger ungefär på plats tre av de hetaste sorterna numer, men är enligt mig den godaste. Den har en parfymig, fruktig, tomatig, rund och härlig smak som är mer komplex än de andra två sorterna. Ett år utan den här frukten klarar jag inte. Vi odlar flera varianter av Bhut jolokia: brun, vit, orange, röd, improve strain 2 och Bhut orange Copenhagen. Vi är otroligt stolta över att Västerås pralinfabrik Mälarchocolaterie tillverkar en pralin som de smaksätter med vår syrade Bhut jolokiasås. Ska ni besöka dem fysiskt så ligger de i samma byggnad där Konserthuset är inhyst. Vi sår dessa i december – mitten av januari.




Alla dessa chilisorter är våra favoriter just nu. Men varje år får vi nya favoriter. Vilka sorter rekommenderar du?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Chili – några favoritsorter”
Jeg har fuldstændig tabt mit hjerte til Anaheim, som jeg laver Turds af, fylder med ost, pølse og bacon viklet omkring, mon du kender denne opskrift?. Jalapenos sylter vi og dem spiser vi til alt. Chili er fantastisk. Godt nytår!
Ja, det finns mycket gott man kan göra med chili.
Trinidad morunga scorpion har lyckats bra med fast det dröjde en övervintring i ett österfönster i köket innan den gav skörd. Nu har jag chilipulver från den resten av mitt liv..Denna vinter övervintrar jag den i källaren.
Kan ju nämna att vid omplantering i våras fick den en rejäl dos av bokashi i botten..
Vad spännande att du lyckats bra med övervintring. Jag har mest fått problem med löss när jag övervintrat så jag försöker undvika det.
Det är så kul att odla chili, och varje år hittar man någon ny favorit! Nu ska jag pilla ner lite frön och lyssna på din och Saras podd.
Visst är det härligt att odla chili! Jag odlar närmare 20 sorter och den ständige favoriten är Hot Lemon, som jag bl a gör chilisalt med. En annan favorit är Jamaican Bell som jag picklar hel (men utan skaft). Provar CGN 21500 för första gången i år, ska bli spännande. Det blir också ett gäng olika Habanero i år; White, Chocolate, Dulce. Så några lila snyggchilisar. Svårt att begränsa sig… 🙂
Hot Lemon! Har lyckats övervintra en planta i år i sovrumsfönstret som nu har fullt med blommor och några små början till frukter. Längtar efter tidig skörd!
Lämna ett svar