Din varukorg är för närvarande tom!
Chili – några favoritsorter

Chili! Vi kan inte leva utan dem, eller? Nja riktigt så är det ju faktiskt inte. Att vi odlar så mycket chili idag beror egentligen inte på att vi är sanslöst galna i dem utan för att vi fann en växtplats för 10 år sedan där de växte otroligt bra, på en takterrass i centrala Västerås som vi kallar Takfarmen.
Läs mer om denna underbara plats: Takfarmen
Visst har jag alltid tyckt att det varit spännande och gott med chili och har odlat lite lagom under alla år, ja tills vi fann Takfarmen. När vi provodlade vår första säsong på Takfarmen kunde vi skörda hysteriskt många frukter, mer än vad vi klarade av att använda i vår matlagning. Där och då började jag att experimentera med syrning av chili och våra första såser såg dagens ljus. Vi började odla så mycket vi orkade och klarade av, vilket innebar att vi skördade ca 30 kg chilifrukter varje år, mer eller mindre allt användes till våra syrade såser. Nedan presentera några sorter som jag tycker är riktigt goda.
I podcasten Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, samtalade jag och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård om just chiliodling. Lyssna och inspireras!
Bhut jolokia
Det här var världens starkaste frukt till 2012 då Trinidad morunga scorpion slog den på fingrarna och kort därefter den, regerande världsrekordhållaren Carolina reaper. Bhut Jolokia ligger ungefär på plats tre av de hetaste sorterna numer, men är enligt mig den godaste. Den har en parfymig, fruktig, tomatig, rund och härlig smak som är mer komplex än de andra två sorterna. Ett år utan den här frukten klarar jag inte. Vi odlar flera varianter av Bhut jolokia: brun, vit, orange, röd, improve strain 2 och Bhut orange Copenhagen. Vi är otroligt stolta över att Västerås pralinfabrik Mälarchocolaterie tillverkar en pralin som de smaksätter med vår syrade Bhut jolokiasås. Ska ni besöka dem fysiskt så ligger de i samma byggnad där Konserthuset är inhyst. Vi sår dessa i december – mitten av januari.




Alla dessa chilisorter är våra favoriter just nu. Men varje år får vi nya favoriter. Vilka sorter rekommenderar du?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Chili – några favoritsorter”
Jeg har fuldstændig tabt mit hjerte til Anaheim, som jeg laver Turds af, fylder med ost, pølse og bacon viklet omkring, mon du kender denne opskrift?. Jalapenos sylter vi og dem spiser vi til alt. Chili er fantastisk. Godt nytår!
Ja, det finns mycket gott man kan göra med chili.
Trinidad morunga scorpion har lyckats bra med fast det dröjde en övervintring i ett österfönster i köket innan den gav skörd. Nu har jag chilipulver från den resten av mitt liv..Denna vinter övervintrar jag den i källaren.
Kan ju nämna att vid omplantering i våras fick den en rejäl dos av bokashi i botten..
Vad spännande att du lyckats bra med övervintring. Jag har mest fått problem med löss när jag övervintrat så jag försöker undvika det.
Det är så kul att odla chili, och varje år hittar man någon ny favorit! Nu ska jag pilla ner lite frön och lyssna på din och Saras podd.
Visst är det härligt att odla chili! Jag odlar närmare 20 sorter och den ständige favoriten är Hot Lemon, som jag bl a gör chilisalt med. En annan favorit är Jamaican Bell som jag picklar hel (men utan skaft). Provar CGN 21500 för första gången i år, ska bli spännande. Det blir också ett gäng olika Habanero i år; White, Chocolate, Dulce. Så några lila snyggchilisar. Svårt att begränsa sig… 🙂
Hot Lemon! Har lyckats övervintra en planta i år i sovrumsfönstret som nu har fullt med blommor och några små början till frukter. Längtar efter tidig skörd!
Lämna ett svar