Det finns stark chili och så finns det världens starkaste chili. Det är en relevant fråga att ställa. Varför odlar man sådana här?
Jag minns själv när jag nästan tvångsmässigt köpte mig en Bhut Jolokiaplanta för första gången och nästan skämdes. Så typiskt att vara en man och vilja ha det starkaste. Men jag blev glatt överraskad över att det faktiskt finns en koppling mellan arom och styrka. Ju högre styrka desto mera smak. Och på något märkligt sätt är sådana här chilifrukter nästan beroendeframkallande. När den värsta smärtan klingat av så blir man oftast nyfiken att testa igen. Jag vet, det låter galet. Men man blir liksom upprymd och pigg, som en snaps fast utan det där grumliga i sinnet.
Vi gör syrad sås på de flesta av dessa frukter. Såsen är lättare att portionera och en eller två droppar kan ge det där lilla extra utan att det gör ont. Klicka HÄR så kommer du till vårt syrningsrecept.
Är du nyfiken på att odla riktigt starka frukter med arom så ska du satsa på sorterna Bhut jolokia, finns i flera olika slags färger och med samma härliga arom.
Har du inte jättestor erfarenhet av att odla chili rekommenderar vi er att kika på vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där står det utförligt hur man odlar chili. Klicka på bilden nedan så kommer ni till förlaget LUX publica. Där kan ni provläsa 40 sidor av boken.
Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo och Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo samtalar om chiliodling och morotssådd.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Jag tror inte jag vågar få sonen 3 år går och plockar allt rött och gult i trädgården. En dag gnagde han på en chili som är väldigt mild som tur var. Men någon gång så ska jag prova ☺
Lämna ett svar