Din varukorg är för närvarande tom!
Caesarsallad med halloumi

Sedan ett halvår tillbaka har vår son ansvarat för vegetarisk Caesarsallad och utvecklat den utifrån sina smaklökar. Här delar vi hans recept till er.
Det är inte alltid så att ens barn gör samma grejer som en själv och vill leka i samma kreativa rum. Men matlagning och äta är något stort och positivt i vår familj och något även jag vuxit upp med och utvecklat sedan barnsben. Så det verkar flytta in i nästa generation också. Kan man laga mat och baka, ja då kan man förgylla livets stunder med råge. Här bakar ungarna kladdkakor, går upp extra tidigt för att grädda kalljästa bröd, kokar tomatsås, lagar pizza, tillverkar egen marshmallows och preparerar och rullar sina makirullar när vi gör sushi. Vi delar matintresse och fascination över smaker och det är en av trådarna som binder ihop och utvecklar vår familj. Receptet på salladen och dressingen har vår son skrivit.
Ingredienser till 4 portioner
Caesarsallad
- 2 st halloumi-ostar
- Ett gäng salladsblad i mindre bitar, det du har i landen eller har hemma
- Riven parmesan, lite efter tycke och smak.
- Brödkrutonger är gott i men det funkar även utan
- Ibland kan det vara gott med ett gäng små tomatklyftor i salladen eller körsbärstomater
- Även stora gurkbitar och några smakliga oliver kan vara gott i
Gör så här: Stek halloumiostarna hela i en stekpanna på mer än medelvärme men inte på högsta. Stek dem så att de får yta, men inte blir brända, på alla sex sidor och tills de mjuknar. Finfördela sallatsbladen i 4 djupa skålar, var generös. Lägg i krutonger, ev tomatklyftor, gurkbitar och oliver och hyvla parmesan ovanpå i små snygga bitar/skivor. Toppa med Ceasar-dressingen ovanpå skapelsen, var generös.
Dressing
- 1 ägg
- 2 dl olivolja
- 50g riven ost / parmesan eller Gran padano eller liknande ostar
- 2 msk citron-juice
- En nypa salt
- lite peppar
Gör så här: lägg ner äggen, den rivna osten och citronjuicen i en bunke. Mixa sedan ihop det till en kräm. Sedan häller man ner oljan med en tunn stråle. Om såsen blir för fast kan man hälla i lite vatten och blanda. Till sist häll ner kryddorna sedan är dressingen färdig! Ringa över salladen.
Smaklig måltid / Moses och Johannes
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Caesarsallad med halloumi”
Vill verkligen pröva! Låter så gott!👏👏👏🥗
Det låter supergott. Vill pröva. 👍👏😋
Hur blev det? 🙂
Johannes
Hej, låter verkligen fantastiskt. Eftersom jag inte själv äter djur undrar jag över parmesanen. Innehåller denna löpe eller finns det någon annan variant? Tack på förhand 🙂
Vi vet inte, det finns ett sånt brett sortiment där ute i handeln så det torde inte vara svårt att finna alternativ.
Johannes
Lämna ett svar