Din varukorg är för närvarande tom!
Bullar – saftiga och underbart goda
Jag har letat genom åren efter det ultimata bullreceptet. När jag frågat andra som bakat så goda och saftiga bullar så har de alltid svarat samma sak: ”Jag använder receptet på mjölpåsen”. Så från att ha provat lite olika varianter har jag återgått till mjölpåsen och med flera tips i ryggsäcken brukar jag få till fantastiska bullar. Jag använder alltid riktigt smör och aldrig margarin. Jag använder inte allt mjöl i receptet utan spar mer än 1 dl till utbakningen. Jag använder alltid en hushållsassistent och gör aldrig degen för hand. Jag har lärt mig att mycket hänger på bearbetningen. Efter ca 10 min i maskinen kan man märka hur degen blir lite seg och blank, då börjar den bli klar.
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 1,3 l ekologiskt vetemjöl till degen ( vi använder uteslutande Stora Hällstas vetemjöl)
1 dl mjöl till utbaket
Fyllning 1
50 g smör
½ -1 dl socker1-2 msk malen kanel
Fyllning 2
50 g smör
½ -1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, men vi använder också råsocker och muscavadosocker.
Gör så här: Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken i en kastrull till fingervarm temperatur. Häll över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret i degspadet. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet, börja med 1 liter och bearbeta degen minst 10 min i maskinen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningarna. Gör båda fyllningarna ifall man vill ha hälften av bullarna med kanelsmak och hälften med vanilj. I annat fall kan en fyllning väljas och då ska receptet fördubblas.
När degen jäst ska den knådas på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bre ut kanelfyllningen på den ena och vaniljfyllningen på den andra . Vik varje degrektangel en gång och skär den i ca 20 remsor. Tvinna varje degremsa och snurra ihop den till en bulle. Låt bullarna jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Gräddas i 250 grader i ugnen i 5-8 minuter. Se till att de inte blir för bruna för det brukar innebära att de blir torrare.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar