Din varukorg är för närvarande tom!
Bullar – saftiga och underbart goda
Jag har letat genom åren efter det ultimata bullreceptet. När jag frågat andra som bakat så goda och saftiga bullar så har de alltid svarat samma sak: ”Jag använder receptet på mjölpåsen”. Så från att ha provat lite olika varianter har jag återgått till mjölpåsen och med flera tips i ryggsäcken brukar jag få till fantastiska bullar. Jag använder alltid riktigt smör och aldrig margarin. Jag använder inte allt mjöl i receptet utan spar mer än 1 dl till utbakningen. Jag använder alltid en hushållsassistent och gör aldrig degen för hand. Jag har lärt mig att mycket hänger på bearbetningen. Efter ca 10 min i maskinen kan man märka hur degen blir lite seg och blank, då börjar den bli klar.
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 1,3 l ekologiskt vetemjöl till degen ( vi använder uteslutande Stora Hällstas vetemjöl)
1 dl mjöl till utbaket
Fyllning 1
50 g smör
½ -1 dl socker1-2 msk malen kanel
Fyllning 2
50 g smör
½ -1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, men vi använder också råsocker och muscavadosocker.
Gör så här: Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken i en kastrull till fingervarm temperatur. Häll över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret i degspadet. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet, börja med 1 liter och bearbeta degen minst 10 min i maskinen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningarna. Gör båda fyllningarna ifall man vill ha hälften av bullarna med kanelsmak och hälften med vanilj. I annat fall kan en fyllning väljas och då ska receptet fördubblas.
När degen jäst ska den knådas på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bre ut kanelfyllningen på den ena och vaniljfyllningen på den andra . Vik varje degrektangel en gång och skär den i ca 20 remsor. Tvinna varje degremsa och snurra ihop den till en bulle. Låt bullarna jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Gräddas i 250 grader i ugnen i 5-8 minuter. Se till att de inte blir för bruna för det brukar innebära att de blir torrare.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar