Din varukorg är för närvarande tom!
Buljong – ta vara på ditt avfall

Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt användbart i såser och grytor.
Hur underbart är det inte att ha byttor och islådor i frysen med smakrik grönsaksbuljong som ligger och väntar. De senaste halvåret har vi verkligen skärpt till oss och sett till att få ut det mesta möjliga av vårt köksavfall. När man ändå står vi spisen kan man ju ha en till kastrull puttrande, så jobbigt är det ju inte. Buljongens smak blir lite olika beroende på vad det är för grönsaker som hamnar i varje specifik kastrull. Inte gör det oss något ifall de smakar lite olika från gång till gång. Det är ju bara spännande!

Grönsaksbuljong
Så här kan en vanlig grönsaksbuljong se ut hos oss. Några yttre blad av savoykål, lite lökblast (gör buljongen lite extra mörk), några rotbitar av palsternacka och rotselleri och ett par stjälkar halvseg stjälkselleri. Det kan såväl vara fina bitar av grönsaker som det rena skräpet som man slänger i komposten tex skal av morötter och andra rotfrukter och snuttar och biten närmats blasten. Se bara till att skräpet är rent. Receptet nedan kan halveras, dubbleras mm. Detta är vår grundproportion som vi utgår från. Känn dig fri att laborera med dessa portioner och smaklig måltid, vad det nu än blir.
Ingredienser
- Ca 1 liter grönsaker
- Ca 1 liter vatten
- 2 – 3 msk rapsolja
Gör så här: Hacka grönsakerna i centimeterstora bitar och fräs dem i rapsoljan i 1 – 2 minuter.Häll i vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 30 min med ett lock på glänt. Sila av buljongen och häll vätskan i en ren kastrull och låt det sjuda utan lock tills att det är 0,75 – 1 dl vätska kvar. Låt buljongen svalna. Buljongen håller några dagar i kylskåpet men flera månader om du fryser den. Glöm inte att salta när du sedan använder grönsaksbuljongen.
– ANNONS –
Hur man lagar buljong och andra recept kan du finna i vår bok Skörda lagra laga. Den finns både på bokus och Adlibris.
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar