Din varukorg är för närvarande tom!
Buljong – ta vara på ditt avfall

Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt användbart i såser och grytor.
Hur underbart är det inte att ha byttor och islådor i frysen med smakrik grönsaksbuljong som ligger och väntar. De senaste halvåret har vi verkligen skärpt till oss och sett till att få ut det mesta möjliga av vårt köksavfall. När man ändå står vi spisen kan man ju ha en till kastrull puttrande, så jobbigt är det ju inte. Buljongens smak blir lite olika beroende på vad det är för grönsaker som hamnar i varje specifik kastrull. Inte gör det oss något ifall de smakar lite olika från gång till gång. Det är ju bara spännande!

Grönsaksbuljong
Så här kan en vanlig grönsaksbuljong se ut hos oss. Några yttre blad av savoykål, lite lökblast (gör buljongen lite extra mörk), några rotbitar av palsternacka och rotselleri och ett par stjälkar halvseg stjälkselleri. Det kan såväl vara fina bitar av grönsaker som det rena skräpet som man slänger i komposten tex skal av morötter och andra rotfrukter och snuttar och biten närmats blasten. Se bara till att skräpet är rent. Receptet nedan kan halveras, dubbleras mm. Detta är vår grundproportion som vi utgår från. Känn dig fri att laborera med dessa portioner och smaklig måltid, vad det nu än blir.
Ingredienser
- Ca 1 liter grönsaker
- Ca 1 liter vatten
- 2 – 3 msk rapsolja
Gör så här: Hacka grönsakerna i centimeterstora bitar och fräs dem i rapsoljan i 1 – 2 minuter.Häll i vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 30 min med ett lock på glänt. Sila av buljongen och häll vätskan i en ren kastrull och låt det sjuda utan lock tills att det är 0,75 – 1 dl vätska kvar. Låt buljongen svalna. Buljongen håller några dagar i kylskåpet men flera månader om du fryser den. Glöm inte att salta när du sedan använder grönsaksbuljongen.
– ANNONS –
Hur man lagar buljong och andra recept kan du finna i vår bok Skörda lagra laga. Den finns både på bokus och Adlibris.
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar