Din varukorg är för närvarande tom!
Broccolipaj med fetaost

Ingredienser
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 – 3 msk vatten
En eller två nypor salt
Fyllning:
1-1 ½ broccoli
Så mycket du vill av fetaost ( har du inte fetaost hemma kan du hoppa över det)
1 liten bit riven morot
1 liten gul lök
3 ägg
3 dl mjölk
ost
Torkade örtkryddor
salt
Gör så här: Börja med att blanda alla ingredienser till pajskalet. Tryck ut pajdegen i en form, nagga med en gaffel och låt den vila i kylen i 30 min. Förgrädda i ugnen 225 grader i ca 10-15 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen. Hacka broccolin i mindre bitar, små buketter och små bitar av stjälken. Koka några minuter. Det är bra ifall den inte blir genomkokt, för då finns risken att den efter gräddningen blir tråkigt och överkokt. Fräs hackad lök och riven morot någon minut. Fördela lök, morot, broccoli och smulad/tärnad fetaost i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och häll i pajskalet. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen tills osten har fått fin gyllenbrun färg och pajen inte vätskar sig. Njut med en sallad!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Broccolipaj med fetaost”
Mums! Tack för receptet, det räddade min söndag.
Huuur god som som helst och jag gillar typ inte broccoli!
Så jävla skönt att ha ett recept att gå efter, som någon prövat och gillar. Tack! Har inte smakat än, men doftar ljuvligt. Hade vitlök i med (ofc, för min del!).
Jag hade inte så mycket broccoli hemma så jag gjorde en halv sats, men det blev rysligt mycket fyllning trots allt. Nu är den i ugnen och jag får se hur den blir. Till nästa gång ska jag nog prova göra precis enligt receptet.
Supergod paj och lätt att göra.
Lämna ett svar