Din varukorg är för närvarande tom!
Broccolibiffar med örtbulgur och basilikayoghurt
Tänk dig en knaprig yta med ett saftigt inre. Tänk dig en biff gjord på egenodlad broccoli, gräslök och persilja. Visst låter det fantastiskt. Vi gjorde härom kvällen supergoda broccolibiffar som hela familjen åt med glädje. För att binda ihop smeten och dessutom tillföra lite protein, använder vi kikärtsmjöl. Biffarna nöt vi av tillsammans med örtbulgur och yughurtsås.
Ingredienser 4 personer
Broccolibiffar
ca 500 g broccoli
2, 75 dl kikärtsmjöl
1-2 tsk bakpulver
0,5-1 tsk svartpeppar
salt
2 msk gräslök
2 msk persilja
Gör så här: Grovriv broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, finhackad gräslök och finhackade persilja. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. O du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.
Örtbulgur
Bulgur för 4 personer
Finhackad persilja
Finhackad gräslök
Örtsalt
Citronolja (Alt olja och pressad citron)
Körsbärstomater
Gör så här: Koka bulguren enligt förpackningens anvisning. Häll i så mycket gräslök och persilja som du önskar, i bulguren och rör om. Vi brukar hälla i citronoljan på måfå. I runda slängar blir det kanske några matskedar olja. Skär varje körsbärstomater i fyra delar/klyftor och lägg i bulgurblandningen precis innan servering.
Basilikayoghurt
3 dl mild yoghurt
1 vitlöksklyfta
ett gäng färska basilika blad
örtsalt
Gör så här: Blanda yoghurt, vitlök och örtsalt. Finhacka färska basilikablad och blanda ner i såsen. Låt stå i kylskåpet en stund innan servering.
Våra senaste inlägg
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Broccolibiffar med örtbulgur och basilikayoghurt”
[…] dina plantor gå upp i blom ska du ändå skörda buketterna, de passar bra till soppor eller till broccolibiffar. Har dina broccoliplanter ränt i väg och blommar för fullt bör du kapa av dem ca 10 cm från […]
Lämna ett svar