Din varukorg är för närvarande tom!
Bondböna – Så här odlar vi den
Det finns många olika sorters bondbönor och vi testar någon ny då och då. Sorten Arne som vi fick tag på genom odlarföreningen sesam för ett par år sedan är otroligt god och den ska vi även odla 2017.
Bondbönor sår man ju traditionellt direkt på friland och inte helt sällan tillsammans med potatis. Det händer att vi gör på det sättet också vissa år även om jag faktiskt helst förkultiverar dem. Vad omständligt kanske du tycker? Ja kanske det, men eftersom jag inte höst eller vårgräver våra odlingsplatser så är det ganska smidigt att ha ett gäng bondbönsplantor redo att stoppas ner i jorden precis efter att jag grejat och gödslat den under våren.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om min/ Johannes relation till bondbönor. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Johannes växte upp med en mormor som hade ett litet rött hus med vita knutar där hon odlade rosor och eterneller och mängder av andra ettåriga och perenna växter. Hans första smakminnen av hemodlade grönsaker kommer från hennes trädgård; hon hade ett litet grönsaksland där hon ofta odlade bondbönor. När det skulle plockas bönor till ängamatssoppan fick Johannes följa med ut och skörda. Varje gång vi sätter en böna i jorden eller stoppar en i munnen är Johannes mormor med oss.
Bondbönor kan använda kvävet från luften genom att samarbeta med kvävefixerande bakterier vilket gör att du oftast inte behöver gödsla dem. En odlingsklassiker är att samplantera bondbönor och potatis. Då sår eller planterar du bondbönorna mellan potatisraderna med ett avstånd mellan varje böna på 30 cm och ett radavstånd på 50–60 cm.
____________________
Nu för tiden tar vi eget utsäde från bondbönor och odlar därmed bara en sort i respektive odling.
Kika gärna på filmen när vi tar eget frö och bär med dig informationen det till nästa säsong. Att skörda eget frö är att skörda framtidens mat, visst är det vackert!

Våra senaste inlägg
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar