Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashikli – vi gör eget

Vi gör bokashikli! Vi har komposterat enligt bokashimetoden till och från i snart 13 år och ganska snart efter att vi började med denna teknik blev vi nyfikna på, dels rent kostnadsmässigt, men även utifrån vårt självhushållarperspektiv, att göra eget bokashikli.
När man bokashikomposterar använder man bokashikli för att uppnå effekten. Det är ofta vetekli som är impregnerat med några utvalda mikroorganismer ( 5 st) som kallas för EM samt rörsockermelass. Kliet kan kan och köps oftast färdigt lite här och där i utvalda butiker och på nätet, det finns flera märken. Kliet är lite som en surdeg skulle man kunna säga, som man tillsätter till matavfallet som komposteras i lufttäta behållare för att det ska syras.
Läs mer om EM här: Effektiva mikroorganismer
Så går komposteringen till
Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar bokashikli ovanpå avfallet och stänger locket. EM mikroorganismerna fermenterar, syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavfall betydligt snabbare ( ca 4 v efter man fyllt en behållare) än avfallet man lagt i en traditionell kompost. Använder man hinkar med tappkranar får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl inomhus som ute i trädgården.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken


Göra eget kli
Ingredienser bokashikli
- 5 liter vetekli
- 5 ml EM ( kan överdoseras )
- 5 ml rörsockermelass( kan också överdoseras)
- 5 dl vatten
Med övedoserar menar vi att det inte är så viktigt att om det är 5 eller 20 ml, någonstans där emellan fungerar.
Gör så här: Blanda alla vätskor i en behållare och blanda och knåda därefter vätskan ihop med kliet, vi använder en stor plastback som är ganska hög så att det inte stänker ut över golbvet nnär vi håller på. . Packa kliet lufttätt och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Förvara det sedan svalt. 2,5 kg kli kostar ungefär 40kr när du gör det själv. Till vårt hushåll där vi komposterar ca 400liter hushållsavfall per år går det åt mellan 6-7 kg bokashikli per år.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken
Lycka till
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Bokashikli – vi gör eget”
Jag kommer att tänka på hållbarheten, så…
Hur länge håller en laddning av denna storlek?Ju mer finfördelat du gör kliet efter det är klart ju bättre blir det samt att det förvaras kallt och luktfritt.Jag gör för 3-4 månader i taget, då blir det bäst för oss.
Hej jag har beställt ett bokashipaket, men om jag vill göra eget bokashi, var får jag tag i EM?
MVH Barbro
Bokashi.se
Hej Farbror Grön. Skulle man inte kunna använda det flytande gödselvattnet som man får från bokashihinken, och blanda det med vetekli när man ska göra sitt eget strö? Gödselvattnet måste ju innehålla alla de mikroorganismer som behövs. Då blir det ju ett sorts kretslopp kring detta också. Eller är det så att mikroorganismerna förändras och blir något annat under processens gång. /Agneta
Just för att tyckt att ströet varit dyrt har jag inte använt mig av bokashi. Till hösten bli det andra bullar
Hej!
Vad jag har läst hos Farbror grön om Melass , så har Melass tyvärr blivit känt att numera innehålla Klorpyralid. Är det något ni nu förhåller er till på särskilt sätt? Använder ni eget lakvatten för att tillföra EM till er bokashi eller så?
Frågar en som inte ännu börjat med bokashi, men villHej Åsa, melass kan säkert innehålla rester av klo- aminopyralid och det skulle även kliet kunna innehålla, det är vi såklart lite smårädda för och därför har vi pausat bokashikomposterandet. Vinass är ju den produkten där man funnit rester av Klo-aminopyralid först men det kommer fler material som visat sig innehålla amino-klopyralid, strömaterial så som halm, kli, kreatursgödsel. Läs mer här och håll dig uppdaterad: https://for.se/2021/07/29/analys-av-pasjord-och-organiska-godselprodukter/
Lämna ett svar