Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashikli – vi gör eget

Vi gör bokashikli! Vi har komposterat enligt bokashimetoden till och från i snart 13 år och ganska snart efter att vi började med denna teknik blev vi nyfikna på, dels rent kostnadsmässigt, men även utifrån vårt självhushållarperspektiv, att göra eget bokashikli.
När man bokashikomposterar använder man bokashikli för att uppnå effekten. Det är ofta vetekli som är impregnerat med några utvalda mikroorganismer ( 5 st) som kallas för EM samt rörsockermelass. Kliet kan kan och köps oftast färdigt lite här och där i utvalda butiker och på nätet, det finns flera märken. Kliet är lite som en surdeg skulle man kunna säga, som man tillsätter till matavfallet som komposteras i lufttäta behållare för att det ska syras.
Läs mer om EM här: Effektiva mikroorganismer
Så går komposteringen till
Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar bokashikli ovanpå avfallet och stänger locket. EM mikroorganismerna fermenterar, syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavfall betydligt snabbare ( ca 4 v efter man fyllt en behållare) än avfallet man lagt i en traditionell kompost. Använder man hinkar med tappkranar får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl inomhus som ute i trädgården.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken


Göra eget kli
Ingredienser bokashikli
- 5 liter vetekli
- 5 ml EM ( kan överdoseras )
- 5 ml rörsockermelass( kan också överdoseras)
- 5 dl vatten
Med övedoserar menar vi att det inte är så viktigt att om det är 5 eller 20 ml, någonstans där emellan fungerar.
Gör så här: Blanda alla vätskor i en behållare och blanda och knåda därefter vätskan ihop med kliet, vi använder en stor plastback som är ganska hög så att det inte stänker ut över golbvet nnär vi håller på. . Packa kliet lufttätt och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Förvara det sedan svalt. 2,5 kg kli kostar ungefär 40kr när du gör det själv. Till vårt hushåll där vi komposterar ca 400liter hushållsavfall per år går det åt mellan 6-7 kg bokashikli per år.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken
Lycka till
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Bokashikli – vi gör eget”
Jag kommer att tänka på hållbarheten, så…
Hur länge håller en laddning av denna storlek?Ju mer finfördelat du gör kliet efter det är klart ju bättre blir det samt att det förvaras kallt och luktfritt.Jag gör för 3-4 månader i taget, då blir det bäst för oss.
Hej jag har beställt ett bokashipaket, men om jag vill göra eget bokashi, var får jag tag i EM?
MVH Barbro
Bokashi.se
Hej Farbror Grön. Skulle man inte kunna använda det flytande gödselvattnet som man får från bokashihinken, och blanda det med vetekli när man ska göra sitt eget strö? Gödselvattnet måste ju innehålla alla de mikroorganismer som behövs. Då blir det ju ett sorts kretslopp kring detta också. Eller är det så att mikroorganismerna förändras och blir något annat under processens gång. /Agneta
Just för att tyckt att ströet varit dyrt har jag inte använt mig av bokashi. Till hösten bli det andra bullar
Hej!
Vad jag har läst hos Farbror grön om Melass , så har Melass tyvärr blivit känt att numera innehålla Klorpyralid. Är det något ni nu förhåller er till på särskilt sätt? Använder ni eget lakvatten för att tillföra EM till er bokashi eller så?
Frågar en som inte ännu börjat med bokashi, men villHej Åsa, melass kan säkert innehålla rester av klo- aminopyralid och det skulle även kliet kunna innehålla, det är vi såklart lite smårädda för och därför har vi pausat bokashikomposterandet. Vinass är ju den produkten där man funnit rester av Klo-aminopyralid först men det kommer fler material som visat sig innehålla amino-klopyralid, strömaterial så som halm, kli, kreatursgödsel. Läs mer här och håll dig uppdaterad: https://for.se/2021/07/29/analys-av-pasjord-och-organiska-godselprodukter/
Lämna ett svar