Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashikli – vi gör eget

Vi gör bokashikli! Vi har komposterat enligt bokashimetoden till och från i snart 13 år och ganska snart efter att vi började med denna teknik blev vi nyfikna på, dels rent kostnadsmässigt, men även utifrån vårt självhushållarperspektiv, att göra eget bokashikli.
När man bokashikomposterar använder man bokashikli för att uppnå effekten. Det är ofta vetekli som är impregnerat med några utvalda mikroorganismer ( 5 st) som kallas för EM samt rörsockermelass. Kliet kan kan och köps oftast färdigt lite här och där i utvalda butiker och på nätet, det finns flera märken. Kliet är lite som en surdeg skulle man kunna säga, som man tillsätter till matavfallet som komposteras i lufttäta behållare för att det ska syras.
Läs mer om EM här: Effektiva mikroorganismer



Så går komposteringen till
Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar bokashikli ovanpå avfallet och stänger locket. EM mikroorganismerna fermenterar, syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavfall betydligt snabbare ( ca 4 v efter man fyllt en behållare) än avfallet man lagt i en traditionell kompost. Använder man hinkar med tappkranar får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl inomhus som ute i trädgården.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken


Göra eget kli
Ingredienser bokashikli
- 5 liter vetekli
- 5 ml EM ( kan överdoseras )
- 5 ml rörsockermelass( kan också överdoseras)
- 5 dl vatten
Med övedoserar menar vi att det inte är så viktigt att om det är 5 eller 20 ml, någonstans där emellan fungerar.
Gör så här: Blanda alla vätskor i en behållare och blanda och knåda därefter vätskan ihop med kliet, vi använder en stor plastback som är ganska hög så att det inte stänker ut över golbvet nnär vi håller på. . Packa kliet lufttätt och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Förvara det sedan svalt. 2,5 kg kli kostar ungefär 40kr när du gör det själv. Till vårt hushåll där vi komposterar ca 400liter hushållsavfall per år går det åt mellan 6-7 kg bokashikli per år.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken
Lycka till
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Bokashikli – vi gör eget”
Jag kommer att tänka på hållbarheten, så…
Hur länge håller en laddning av denna storlek?Ju mer finfördelat du gör kliet efter det är klart ju bättre blir det samt att det förvaras kallt och luktfritt.Jag gör för 3-4 månader i taget, då blir det bäst för oss.
Hej jag har beställt ett bokashipaket, men om jag vill göra eget bokashi, var får jag tag i EM?
MVH Barbro
Bokashi.se
Hej Farbror Grön. Skulle man inte kunna använda det flytande gödselvattnet som man får från bokashihinken, och blanda det med vetekli när man ska göra sitt eget strö? Gödselvattnet måste ju innehålla alla de mikroorganismer som behövs. Då blir det ju ett sorts kretslopp kring detta också. Eller är det så att mikroorganismerna förändras och blir något annat under processens gång. /Agneta
Just för att tyckt att ströet varit dyrt har jag inte använt mig av bokashi. Till hösten bli det andra bullar
Hej!
Vad jag har läst hos Farbror grön om Melass , så har Melass tyvärr blivit känt att numera innehålla Klorpyralid. Är det något ni nu förhåller er till på särskilt sätt? Använder ni eget lakvatten för att tillföra EM till er bokashi eller så?
Frågar en som inte ännu börjat med bokashi, men villHej Åsa, melass kan säkert innehålla rester av klo- aminopyralid och det skulle även kliet kunna innehålla, det är vi såklart lite smårädda för och därför har vi pausat bokashikomposterandet. Vinass är ju den produkten där man funnit rester av Klo-aminopyralid först men det kommer fler material som visat sig innehålla amino-klopyralid, strömaterial så som halm, kli, kreatursgödsel. Läs mer här och håll dig uppdaterad: https://for.se/2021/07/29/analys-av-pasjord-och-organiska-godselprodukter/
Lämna ett svar