Bokashi det klimatsmarta sättet att kompostera

Gurka och zucchini i tillsammansodlingen 2013. Gödslad delvis med bokashikompost

Sedan fyra år komposterar vi vårt köksavfall i staden enligt en metod som kallas för bokashi. En metod där man syrar sitt avfall.

Metoden går ut på att man syrar dvs fermenterar sitt köksavfall i någon slags behållare eller hink med tättslutande lock (metoden påminner om processen man gör med gräs för att få ensilage).
Varje gång man lägger ner sitt köksavfall i hinken strör man samtidigt över ett vetekli över köksavfallet. Vetekliet är impregnerat med 5 olika mikroorganismer som ser till att avfallet inte bryts ner på traditionellt sätt utan syras.

När hinken är full behöver den lagras i 2 veckor i 15–20 grader så att allt avfall är bearbetat. Efter denna period är innehållet redo att grävas ner i trädgården och 2 veckor senare kan man odla direkt i avfallet. Under vintern, i väntan på nästa odlingssäsong kan man förvara hinkarna utomhus utan att avfallet försämras.

I vår stadsodling Tillsammansodlingen komposterar vi ca 400 liter bokashikompost årligen och använder det främst där vi odlar näringskrävande grödor så som kål, gurka, zucchini, majs och vitlök.
Bokashi fungerar bäst om du odlar på friland eller i odlingsbehållare typ pallkragar som har kontakt med underliggande mark, så att jordens mikroorganismer och maskar kommer åt avfallet.

Skillnaden gentemot en vanlig kompost är att den producerar ytterst lite växthusgaser och därmed blir ju också mer näring kvar i avfallet.

Vi kombinerar denna teknik med att kompostera på traditionellt sätt i pallkragar och tycker att metoderna kompletterar varandra. Vår äldsta traditionella kompost i skogsträdgården har fungerat klanderfritt i 23 år.

Det är enkelt att göra det impregnerade vetekliet själv, så här gör du.


Se också filmen om hur vi använder bokashikompost i vår stadsodling:


Vill ni läsa mer om hur och var vi odlar rekommenderar vi att man läser vår bok: Alla fingrar gröna.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *