Blåbärskaka dubbel

En söt lite kaka som är lika god som den ser ut. De torkade blåbären skapar en mycket fyllig blåbärssmak.

Ingredienser

Kakan

100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5
dl vispgrädde
2.5 2.5 dl vetemjöl
strösocker till garnering, i det här fallet färgat med blå hushållsfärg.

Blåbärssmörkräm

2-4 tsk mortlade och hemtorkade blåbär (Köpta är inte så torra så de går att mortla till pulver)
100 g rumsvarmt smör
2 2 dl florsocker
2 2 tsk vaniljsocker
En liten skvätt salt

Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakorna i vatten  och låt dem därefter rinna av en liten liten stund på ett hushållspapper, doppa dem därefter i strösockret så att sockret täcker kakan så mycket som möjligt och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg utan bara bli bakade och att strösockret runt dem ska smälta ihop och bilda ett rimfrostigt hölje. Låt kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred eller spritsa lite kräm på hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna svalt.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *