Din varukorg är för närvarande tom!
Binda upp tomater – så här gör vi
Tomater behöver stödjas eller bindas upp vare sig de växer i växthus, inomhus eller på friland. Det som är extra viktigt när man binder upp växter är att inte knyta för hårt runt stammen så att man stryper växten.
Grillpinnar i bambu
Jag odlar tomater på flera olika ställen och var de än växer behöver jag hjälpa dem att hålla sig upprätta. Första tiden när plantan är liten behövs oftast inget stöd. När plantorna kommer över 10 cm blir de lite gängligare och vill ramla omkull. Då brukar jag använda grillpinnar i bambu som jag sätter på ena sidan så att det kan luta sig mot den. Eftersom dessa pinnar inte har trädgård i sin produktbeskrivning har det ett lägre pris och dessutom tål de att diskas i maskin och användas under flera år.
Långa eller skarvade pinnar
Vartefter tomaten blir högre behöver den längre stödpinnar och oftast flera runt om. Vill man fortsätta använda grillpinnar i bambu kan man skarva två eller tre stycken med tejp. Det gäller att stödtejpa dem vid två ställen med ett litet mellanrum mellan tejpningarna vid varje skarv för stabilitet. Det går även bra att använda långa blompinnar. I detta skede är det ofta dags att binda upp tomaten med ett snöre mot stödpinnen/ pinnarna så att inte plantan kapsejsar (visst är ni igång med att odla tomater inomhus och har placerat att tredje skiftet som ska växa där mellan augusti- november?)
Jag fortsätter att binda tomaterna mot stödpinnar när jag planterar ut dem, då är det oftast ännu viktigare eftersom plantorna lätt kan gå sönder och gå av om det blåser mycket. Samtidigt hjälper vinden till att göra tomaterna kompaktare och stabilare. Det är därför jag många gånger föredrar att odla tomater utomhus istället för i växthus. De blir kompaktare och inte lika mesigt gängliga nä de blir utsatta för väder och vind. Kom ihåg att inte binda för hårt när du binder en tomatplanta mot ett stöd. Se till att det alltid finns luft i snörets ögla och plantan. Stammen blir tjockare ju äldre plantan blir
Mina personliga favoriter när jag odlar tomater utomhus i earthboxar, friland eller i pallkragar är att binda dem mot ett stöd, en pinne, krakstör, bambukäpp eller liknande. Här kommer en serie bilder där jag visar hur jag går tillväga.
Jag praktiserar samma uppbindningsteknik till en början även när jag odlar tomater i pallkragar i växthus. Det är så enkelt att bara köra ner en pinne eller två för att stödja upp plantorna när man planterar dem. Här, i växthuset, blir som sagt plantorna riktigt gängliga.
Stöd ovanifrån
Har man högt i tak, vilket vi har i växthuset på Nordanby Äng, kan de vanliga höga busktomaterna bli över 3 m höga. Då behöver de oftast stödhjälp från annat håll om de inte ska kapsejsa och gå sönder. I växthuset på Nordanby Äng har vi skjutit in träribbor i växthuskonstruktionen ovanför där tomaterna växer. I dem binder vi fast långa gjutesnören och lindar dem några varav försiktigt runt tomatstammarna och topparna, ungefär 3.6 varv. Vartefter växten växer så drar de fast sig i snöret utan att strypa sig själv. Vill man göra det lite mer ordnat så kan man knyta fast något tungt i slutet på snöret som ska snurra runt tomaten. Då hålls snöret rakare och tomatplantan binds hårdare mot snöret men utan att strypas. I växthuset i skogsträdgården brukade jag knyta fast avslagna tegelstenar längst ner på snörena.
I earthboxar
På takfarmen odlar vi de flesta tomater i earthboxar, 60 liters plastlådor med vattenmagasin, täckduk och laddade med 500 g gödsel. På dessa lådor sitter ett stödsystem i aluminium där man knyter fast ett nylonnät mellan stolparna. Jag tror att du kan ana stödet om du kikar lite extra på bilden ovanför. I earthboxarna knyter vi fast plantorna i nätet. Eftersom vi odlar halshuggna planto,r där vi låter 3 – 4 parallella toppar gå upp från samma planta, behöver vi också knyta snören runt hela ekipaget, stödsystemet som en stor ögla. Vi binder upp våra plantor ända in i slutet av september och skördar oftast under hela oktober.
Må vi få goda skördar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
3 svar till ”Binda upp tomater – så här gör vi”
Hej! Vilken typ av gjutesnöre använder ni i växthuset? Det jag har går bara av.
Typ Icas, Köp inte det billigaste
Hej! Köp linsnöre från penstore. 200m går för 40kr och det håller grymt bra, särskilt om man använder sig av hittepåknopar för att ge extra styrka.
Lämna ett svar