Din varukorg är för närvarande tom!
Så får jag stark och besk rucola att bli mild
Tycker du också att rucola är för besk och pepprig? Det tyckte jag också innan jag förstod hur jag kunde få den underbart mild och god. Nu är rucola en av mina favoriter i odlingen. Läs hur jag gör för att slippa besk rucola.
Jag hade faktiskt inte aning om att min absoluta favorit bland alla bladgrönsaker skulle bli rucola. Innan vi började odla den själv tyckte jag att den bara var snygg att ha i salladen. Men speciellt god var den inte, besk och allt för pepprig. Sådant som är beskt har jag väldigt svårt för överlag.
Inte heller när jag åt mina första blad från vår egen odling tyckte jag det var särskilt njutningsfullt. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur man ens kunde ödsla kraft och energi på att odla något så osmakligt.
Obesk sort
Men så en dag, jag minns inte när och varför, så la jag en liten hög med rucola på min ostsmörgås. Någonting hände, munnen fylldes med något så otroligt gott. Vadan detta, undrade jag. Hade vi odlat fram en obesk sort av rucola? Ja troligtvis.
Fast besluten om att den rucola jag nyss ätit var av en viss sort började jag försöka utröna vad sorten hette. Johannes sa att det var den perenna sandsenapen, men tillade också att det kunde vara vild rucola. Någon pinne med sortnamn hade vi förstås inte kvar.
När jag förstod varför
Nästkommande år när vårens rucola började titta upp, var jag där och smakade men hittade inte rätt. Ingen av de vi sått var så där mild i smaken. Besvikelsen var ett faktum. Under vårarna när våra vintersådder har kommit upp någon decimeter brukar vi då och då skörda stora buketter av bladgrönt som vi sätter i vas med vatten och har på köksbordet. Ovanpå frukostmackorna kan man lägga ett berg av blad i olika gröna nyanser.
En morgon fick jag till min förvåning, återigen känna smaken av mild rucola. Det var så otroligt gott. Kryddigt och milt på samma gång. Det var nog där och då jag la ihop ett och ett. Det var helt enkelt prästostens förtjänst. Sen gjorde jag ett test. Jag åt några blad inrullad i en ostskiva och några blad utan ost.
Så äter jag rucola helst
Vilken grej! Ost och rucola är en superkombination för att mildra beskan och pepprigheten i rucola. Efter den upptäckten har jag provat mig fram med olika sorters rucola, både köpt och hemodlad. Effekten blir densamma.
I stort sätt varje morgon när vi har skördeklar rucola skördar jag nu till mina ostsmörgåsar. Ibland blir det bara rucola ovanpå osten för att det är så vansinnigt gott men jag kan också ösa på med andra örter och blad.
Att lägga rucola på pizzan efter gräddningen blir också gott, under förutsättning att det finns ost på pizzan. I en sallad blir den bäst med bitar av ost i, gärna parmesan eller någon annan typ av lagrad och smakrik ost som kan glida in i munnen samtidigt som blad av rucola.
Prova gärna du också och se om du märker detsamma som jag.
Theres Lundén
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Så får jag stark och besk rucola att bli mild”
Men oj vilken skillnad på smak!! Tack för tipset! Och tack för en fantastisk blogg och podd!
Har inte provat ditt tips, men i Italien får man ofta en mild och god ruccola.
Ruccolasallad med dressing av olivolja, pressad citron minskar också beskan.
Tack / Johannes
Lägger i blöt i kallt vatten några timmar. Tycker det dämpar och så blir bladen lite krispiga.
Tack för tips.
Lämna ett svar