Din varukorg är för närvarande tom!
Banan – och blåbärssmothie
Banan – och blåbärssmoothie
Det här är en smoothie jag tillverkar på Grekisk naturell yogurth. Jag använder frysta bananer, grädde, mjölk, steviaströ och frysta blåbär. Den kan, om man inte tar så mycket grädde och mjölk, nästan bli som glass i konsistensen, vilket kan bli jättegott om det är det man är ute efter. Vill man kunna dricka den med sugör behöver man dock späda den så att den blir ganska lös och dessutom försöka få tag på sugrör med en grövre diameter än vad man vanligtvis kan finna i livsmedelsbutikerna. Det går att byta ut yoghurten mot mjölk och jag hoppas att du känner dig fri att experimentera med både dosering och ingredienser. Meningen är aldrig att du ska behöva följa våra recept till punkt och pricka ifall du får feeling och blommar ut i kreativitet.
Kombinationen blåbär och banan
När jag var liten tog min pappa alltid med mig till en Italiensk glassbar efter att jag varit hos tandläkaren, vilket gjorde att jag fullkomligt älskade att gå till tandläkaren. Det var alltid våffla som gällde, strutar var enligt pappa inte ens att tänka på och glassen var alltid densamma. En kula blåbär och en kula banan. Jösses! Vilken smakexplosion det blev och vilka spår det satte i mina smaklökar! Ända sedan dess håller jag denna kombination som en av de bästa och när jag blundar är jag där igen, sittandes i en glassbar på Götgatan på Södermalm någonstans mellan 1975 -78 tillsammans med min pappa.
Att sprida det goda
Det blir ju lätt att allt man själv upplevt som gott, vill man även ge till sina barn. För mig är det väldigt många smakminnen från min uppväxt som smiter in i mina barns liv. Jag njuter i stora drag att få se hur deras smaklökar går samma upptäckarstigar som mina en gång i tiden gjorde. Det är vansinnigt spännande att placera favoritsmaker på det sättet.Vad vore livet utan smaksensationer?
Frysa bananer
Äntligen har de tråkiga bananerna blivit till en resurs. När halva klasen börjar bli brunprickig eller till och med bruna, är det dags för dem att landa i fryssen. Jag skalar bananerna och delar dem i två längsgående bitar och fryser dem. Så enkelt och så gott!
Ingredienser
Ca 4- 5 dl naturell Grekisk yogurth
0,5 – 1 dl grädde
0,5 – 1,5 dl mjölk
3 frysta bananer delade på hälften
1- 2 dl frysta blåbär
1-2 msk steviaströ ( kan uteslutas)
Gör så här: Ta fram en hög och vid tillbringare och häll ner alla andra ingredienser, gärna mjölken och yoghurten först. Mixa allt med en stavmixer till lagom konsistens och häll upp i glas och njut. Smothien går bra att förvara i kylskåp i 10 – 20 minuter innan servering.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Banan – och blåbärssmothie”
[…] frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie, Egen granola med smak av äpplen och […]
Lämna ett svar