Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott

Så här års brukar vi så ärtor för att kunna skörda ärtskott. Det är ett fantastisk tillskott till våra måltider då sallaten, spenaten och annat grönt börjar ta slut utomhus. Ärtskott kan användas i sallad, som smörgåspålägg eller som topping på en middag. Har man mycket ärtskott kan man också gör sig en god ärtskottspesto.
Ibland blir det ganska mycket ärtskott här hemma. Det är ju så lätt att odla och det är lätt hänt att det blir som en ärtskottsdjungel. Vad kan då passa bättre än att göra en härlig pesto på skotten?
En ärtskottspesto har den vanliga pestokaraktären med vitlök, parmesan och solroskärnor, men med lite ärtig smak. Mycket gott! Vi äter den helst som tillbehör till någon maträtt, sallad eller på bröd.
Ingredienser 4 portioner
- 5 dl ärtskott
- 1,5 dl olivolja
- 1/2 – 1 dl rostade solrosfrön
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 dl finriven lagrad ost, tex parmesan
- salt och peppar
Gör så här: Klipp ärtskotten i mindre bitar och mät upp så att det blir ungefär 5 dl. Bland olja, ärtskott, en pressad vitlöksklyfta, salt och lite peppar i en mixerbehållare. Mixa röran tills den blivit relativt slät. Ärtskotten gör att det kan bli lite trådigt, men det gör inte så mycket tycker vi. Rör ner osten med en sked. Mixa inte, då finns risk att det blir en ostkräm istället för grynig pesto. Blanda ev ner mer olja om du vill ha röran lite mer rinnig.
Ärtskottspesto kan sparas i kylen några dagar.
Lästips: Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott”
[…] läckra pestovarianter: Ärtpesto, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör, Rödbetspesto med smak av timjan, […]
Denna ärtskottspeston blev mycket god.
Tack för tips och recept!Vad roligt att höra!
Lämna ett svar