Din varukorg är för närvarande tom!
Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan

Visste du att hela maskrosplantan är supernyttig? Här har vi använt maskrosknoppar och gjort en härlig sidorätt. Roten kan göras till kaffe, bladen kan man ha i sallad, blommorna kan bli till saft och vin.
Det är alltid roligt när man hittar användningsområden för sådant som man annars inte gillar. Ogräs till exempel. Det kan vara ett riktigt otyg i en odling eller trädgård. Men vissa ogräs kan faktiskt göra nytta också. Våtarv kan användas som sallad, kirskål kan göras till chips och löktrav kan användas för att få en lökaktig smak i en pesto.
När det handlar om maskrosor kan man ta hand om hela växten och vad man gör av de olika delarna är det bara fantasin sätter gränser för. I veckan grävde vi upp en massa maskrosplantor. Att bara slänga dem i komposten kändes fel. Vi gjorde istället vårt egna kaffe på rötterna som vi ugnsrostade. Det kommer vi skriva mer om i ett eget inlägg. Bladen kan man använda likt rucola om man vill. Vi tycker kanske inte att maskrosbladen är så värst goda. Johannes kom på att han kunde göra ogräsgödsel av dem. Några blommor hade inte slagit ut ännu så det fanns jättemånga knoppar att ta hand om. Något som är väldans gott är nämligen att fräsa knopparna och äta som tillbehör.


Ingredienser till frästa maskrosknoppar
- maskrosknoppar
- en skvätt olja
- salt och peppar
- ev finriven parmesan
Skörden:
Se till att hitta en plats där det växer massvis med maskrosplantor ( torde vara ganska lätt att hitta). Eftersom det är knopparna man vill åt behöver man vara ute i ”rätt” tid när man skördar. När det finns en massa utslagna gula maskrosor överallt är det lite svårt att hitta en massa knoppar. Man behöver alltså ta med sig skördekorgen ut innan knopparna blivit till blommor, eller leta långt ner i plantan efter nya. Nyp av knopparna precis där stjälken börjar inunder knoppen. Eftersom maskrosknoppar är extremt goda vill man gärna ha ganska mycket, gärna flera deciliter.
Gör så här:
Skölj gärna knopparna innan du tillagar dem så att ev objudna gäster och ev jord och smuts ramlar bort. Vill du minimera beskan kan du låta knopparna ligga och dra i kallt vatten i kylskåpet under några timmar eller under natten. Krama ur vattnet ur knopparna och låt dem torka innan du tillagar dem. Värm en stekpanna med en skvätt olja. Lägg i knopparna och fräs i några minuter. Salta och peppra och finriv lite parmesan på slutet och blanda ner i knoppfräset. Rör runt och servera på stört. Det är lite av en smaksak om man vill att de ska bli lite brända eller bara bli tillagade, du får pröva dig fram.
För den som verkligen har maskrosknoppar i massor kan man göra en pastarätt med någon typ av sås och därefter blanda ner maskrosknopparna. Men vi brukar oftast äta knopparna på stående fot, direkt ur pannan, som snacks.
Man kan också göra ogräsgödsel av hela plantan: Göra eget ogräsgödsel och ensilage
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan”
Av maskrosblommor kan man också göra en gelé, som är väldigt god, exempelvis till patéer. Recept finns på nätet, flera på svenska. Bra och utförliga beskrivningar, då på franska,får man också om man söker på ”gelée de pissenlit”. Pissenlit är det franska namnet på maskros och betyder egentligen kissisängen för att masros ansetts vara urindrivande. Lite maskrosgelé på en skiva lantpaté verkar dock inte ha så mycket sådan effekt.
Lämna ett svar