Din varukorg är för närvarande tom!
Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan

Visste du att hela maskrosplantan är supernyttig? Här har vi använt maskrosknoppar och gjort en härlig sidorätt. Roten kan göras till kaffe, bladen kan man ha i sallad, blommorna kan bli till saft och vin.
Det är alltid roligt när man hittar användningsområden för sådant som man annars inte gillar. Ogräs till exempel. Det kan vara ett riktigt otyg i en odling eller trädgård. Men vissa ogräs kan faktiskt göra nytta också. Våtarv kan användas som sallad, kirskål kan göras till chips och löktrav kan användas för att få en lökaktig smak i en pesto.
När det handlar om maskrosor kan man ta hand om hela växten och vad man gör av de olika delarna är det bara fantasin sätter gränser för. I veckan grävde vi upp en massa maskrosplantor. Att bara slänga dem i komposten kändes fel. Vi gjorde istället vårt egna kaffe på rötterna som vi ugnsrostade. Det kommer vi skriva mer om i ett eget inlägg. Bladen kan man använda likt rucola om man vill. Vi tycker kanske inte att maskrosbladen är så värst goda. Johannes kom på att han kunde göra ogräsgödsel av dem. Några blommor hade inte slagit ut ännu så det fanns jättemånga knoppar att ta hand om. Något som är väldans gott är nämligen att fräsa knopparna och äta som tillbehör.


Ingredienser till frästa maskrosknoppar
- maskrosknoppar
- en skvätt olja
- salt och peppar
- ev finriven parmesan
Skörden:
Se till att hitta en plats där det växer massvis med maskrosplantor ( torde vara ganska lätt att hitta). Eftersom det är knopparna man vill åt behöver man vara ute i ”rätt” tid när man skördar. När det finns en massa utslagna gula maskrosor överallt är det lite svårt att hitta en massa knoppar. Man behöver alltså ta med sig skördekorgen ut innan knopparna blivit till blommor, eller leta långt ner i plantan efter nya. Nyp av knopparna precis där stjälken börjar inunder knoppen. Eftersom maskrosknoppar är extremt goda vill man gärna ha ganska mycket, gärna flera deciliter.
Gör så här:
Skölj gärna knopparna innan du tillagar dem så att ev objudna gäster och ev jord och smuts ramlar bort. Vill du minimera beskan kan du låta knopparna ligga och dra i kallt vatten i kylskåpet under några timmar eller under natten. Krama ur vattnet ur knopparna och låt dem torka innan du tillagar dem. Värm en stekpanna med en skvätt olja. Lägg i knopparna och fräs i några minuter. Salta och peppra och finriv lite parmesan på slutet och blanda ner i knoppfräset. Rör runt och servera på stört. Det är lite av en smaksak om man vill att de ska bli lite brända eller bara bli tillagade, du får pröva dig fram.
För den som verkligen har maskrosknoppar i massor kan man göra en pastarätt med någon typ av sås och därefter blanda ner maskrosknopparna. Men vi brukar oftast äta knopparna på stående fot, direkt ur pannan, som snacks.
Man kan också göra ogräsgödsel av hela plantan: Göra eget ogräsgödsel och ensilage
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan”
Av maskrosblommor kan man också göra en gelé, som är väldigt god, exempelvis till patéer. Recept finns på nätet, flera på svenska. Bra och utförliga beskrivningar, då på franska,får man också om man söker på ”gelée de pissenlit”. Pissenlit är det franska namnet på maskros och betyder egentligen kissisängen för att masros ansetts vara urindrivande. Lite maskrosgelé på en skiva lantpaté verkar dock inte ha så mycket sådan effekt.
Lämna ett svar