Din varukorg är för närvarande tom!
Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare
Det var särskilt en blommande växt som fångade både min och andras uppmärksamhet lite extra under odlingsåret 2017, Anisisopen. Det är ingen ny växt för mig, jag har odlat den tidigare år i ett par omgångar. Men i år var den särdeles vacker och hamnade liksom på rätt ställen, både på takfarmen och i skogsträdgården.
Min historia
Anisisopen (Agastache foeniculum) eller lakritsmyntan som den också kallas är en ätbar lakritsdoftande växt. Den har avlånga blomsterkorvar, oftast i blåa nyanser, men den finns i flera andra färger. Första gången jag odlade denna växt var på mitten1990-talet. Då var målet att få in något snyggt halvhögt bland klematis, mossiga stenar och funkior. Den kom på rätt plats direkt och jag blev förälskad redan vid första plantan. Sedan testade jag en vit variant men den fungerade inte lika bra rent visuellt i skogsträdgården, inte just där och då. Men jag ska ge den vita en andra chans nu när jag mognat i mitt odlande och jag ska testa flera färger. Växten är flerårig ibland men behöver frösås varje år om man garanterat vill ha den i sina odlingar. Jag har använt dess blad till te ibland men har mest odlat den för dess skönhet.
Mat för pollinerare
Humlor och andra pollinerande insekter älskar den här växten och det är alltid ett himla surr under dagarna när den blommar, vilket sker i princip under tre månader. 2018 ska jag testa att plantera flera tuvor i närheten av våra bikupor för att se hur bina reagerar på dem. Så att de har nära till mat på hemmaplan när de har bråttom eller regnar.
Hur vi odlar den
Anisisop vintersås eller sås kallt på våren i våra växthus utan värme eller belysning. Jag sår fröna i små tuvor i planteringsjord i mina vanliga favoritkrukor, de begagnade bär- och grönsaksaskarna. När växten kommit upp ca 5 – 10 cm planterar jag om dem i 9 cm krukor så att varje liten grupp hamnar i en enskild kruka med planteringsjord. När de är 15 – 20 cm höga planterar jag ut de små buskarna på platser där jag tror att de kommer att trivas. Jag gödslar dem inte på något särskilt sätt utan de får hamna lite här och där. Några i rabatterna och några i pallkragarna där vi odlar grönsaker.

När blommorna blommat klart ändrar de färg till en rosa nyans och korvarna är då fullsmockade med frön. Jag brukar låta dem stå kvar till slutet av september innan jag klipper av korvarna och stoppar ner dem i luftiga papperspåsar. På ett par plantor får jag ihop otroligt många frön och det är en sådan där växt, likt malabarspenat, Sibirisk bladkål mm, som ger rejält med eget utsäde. Sköter man sina kort rätt med att skörda frön behöver man bara köpa frön till anisisop en endaste gång. Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare”
Tack för tips till min ”fjärilsrabatt”! Skall jag addera till kommande säsong. 🙂
Lämna ett svar