Fermentera kiss
Det tar några veckor innan man fyller en 20 literstunna med eget härtappat kiss. Trots att både jag och lillkillen gick dit ofta tog det en bra stund innan vi ens kom upp till hälften. Men när vi var där, när vi hade samlat så pass mycket, var det dags att tillsätta spännande saker för att se vad som skulle kunna hända.
Tips: Gillar du inte att palta med eget kiss och fermentera det går det alldeles utmärkt att späda ut det och gödselvattna med det som det är. En del kiss till åtta delar vatten.
Att börja dagen med att springa ut till en svart plasttunna med tättslutande lock och i detta angelägna morgontillstånd försöka få upp det tättslutande locket utan att det skvätter ut något är sannerligen ett äventyr. Kanske är det därför jag experimenterar med just detta vid stugan och inte på balkongen i centrala Västerås. Skönt att slippa ha publik när man experimenterar med guldvatten.
Alla ni som samlat kiss vet att kiss får en aningen mustig doft efter ett par dagar eller veckor i 20 – gradig temperatur. Det var just det som fick mig att bli nyfiken på att tillsätta samma slags bakterier man använder till bokashi, i hopp om att den råa doften skulle kunna mildras. Så är det ju med det man bokashikomposterar, det doftar ju inte illa. När jag experimenterar prövar jag mig stegvis fram. Visst har jag ett slags önskemål jag hoppas på, i det här fallet att doften av kiss helt ska försvinna, men ofta får jag anpassa mitt experiment efter resans gång. Jag aktar mig för att påstå att det jag gör är vetenskapligt. Nej, det vilar på erfarenhet och mina slutsatser kommer därifrån.
Förlåt, jag glömde berätta för dig som inte är så bevandrad när det gäller kiss och odling. Kiss är rena supergödslet i såväl grönsaksodlingar och rabatter. Det har sagts, men jag minns inte riktigt vart just nu, att om vi kunde ta hand om allt vårt kiss skulle det täcka 70% av gödselbehovet för alla grödor vi odlar. Är det sant är det en hisnande tanke att vi går omkring med så mycket fint i våra kroppar.
Nåväl, nog om detta för ett tag. Efter ett par veckor hade vi fått ihop en rejäl skvätt jag och min son och det luktade inte direkt parfym. Jag tillsatte både EM och EMA samt rörsockermelass. EM, eller EM-1 som det också kallas, är bakterierna i vilande form och EMA är EM som man aktiverat, väckt dem liksom. För att bak-terierna ska vakna och överleva, ha något att äta, tillsätter jag rörsockemelass. Det lärde jag mig att inte snåla med när jag gjorde fermenterat näs-selvatten förra året. Tar man för lite rörsockermelass uteblir fermenteringen.
Mitt recept
Jag har tillsatt ca 2 dl rörsockemelass och 1 dl EM och 1dl EMA (i form av mikroferm, säljs i bag in box förpackningar) i två omgångar under två veckor, dutat i lite då och då när jag fyllt på med kiss. Sista gången jag fyllde på med ovan nämna preparat slängde jag också ner ett par nävar biokol. Jag tänkte, det kanske kan ha en bidragande effekt för att minska doften. Vet dock ej om det hade någon inverkan. VIKTIGT! Kontrollera med producent av EM, EMA och melass att produkten är 100% fri från bekämpningsmedelsrester/ klopyralid.
Hur jag experimenterar och ser på kreativitet
Ibland skriver jag ner allt i minsta detalj när jag experimenterar och gör om samma experiment ett par gånger. Men det har är mitt första kissfermenteringsförsök och i det här fallet har jag höftat lite med de olika substanserna och provat mig fram rent erfarenhetsmässigt. Jag är inte kemist eller biolog i grunden och jag har ingen avancerad labbutrustning ( tyvärr). Däremot älskar jag alla former av naturvetenskapliga äventyr och att pröva mig fram och testa olika saker. Det är själva nerven i mitt odlande och matlagning.
När jag var ung var jag, som så många andra unga, lite osäker och gick fram på stapplande ben och hoppades på att träffa människor som kunde bättre än mig och ge mig allt det där jag saknade kunskapsmässigt, gärna allt förpackat i samma person och på ett lättillgängligt sätt. Jag träffade några sådana människor i min ungdom men aldrig den där utopiska mästaren. Det var liksom inte renodlade kreatörer och inspiratörer utan oftast äldre trädgårdsintresserade kvinnor som delade med sig av sina tips och funderingar. De hade ofta utvecklat en hel del spännande tankar och en känsla för det gröna genom erfarenhet. Mycket sällan tyckte de inte att det var något märkvärdigt de förmedlade, men det var det. Märkvärdigt och viktigt för mig. Så glad att jag fick chansen att möta dessa människor.
Om det är något jag skulle vilja förmedla till dig som prövar dig fram så är det, släpp taget och våga testa. Det kanske inte finns en fullärd lärare, en fullkomlig bok eller en fantastisk hemsida med alla svar för att fylla dig med kunskap. Ditt jobb är kanske att samla alla delar du kan finna för att bygga din helhet och förmedla den. Det kanske är du som ska bli den där läraren och förmedla din kunskap och inspiration till andra. Att samla kunskap är en sak men att få den grundad i ditt inre, att leva med den och uttrycka den är en helt annan sak. Att misslyckas är en del i den resan.
Resultat
Nu är det augusti och kisset, de första dropparna fyller snart 8 veckor. Doften har successivt mildrats och det doftar mer av rörsockermelass och EM-koncentrat. Visst känner man kissets doft, men det slår inte emot ansiktet som en vägg av urin utan som ett mörkt, mustigare gödselvatten utan några förruttnelsetoner.
Tänk på
Det är viktigt att man sätter på locket när man donat klart med substanserna. EM och EMA jobbar bäst med locket på. För dig som är superintresserad att testa det här trots att det snart är höst, då man har föga användning av näring. Ställ då den fyllda hinken frostfritt över vintern och spar det tills det är dags att gödselvattna nästa år tex vitlöken i april – maj. Lycka till där ute!
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar