Din varukorg är för närvarande tom!
Spetskålen Kalibos
Jag fick med beröm godkänt när jag igår slängde ihop en pizzasallad på den mjälla och vackra spetskålen Kalibos. Så otroligt perfekt i smak och konsistens och lagom färgad. Jag minns vintern som var när jag köpte ett rödkålshuvud och slängde ihop en liknande sallad. Barnen spottade ut första tuggan och klagade över att det var beskt, och det var det. Rejält beskt! De har jag aldrig någonsin varit med om när det gäller egenodlad kål, att den någonsin blivit besk! Kalibos har kommit till oss för att stanna, maken till kål har jag inte tidigare varken smakat eller skådat.
När jag inte har några knapriga morötter eller några härliga äpplen att knapra på går det bra med kål. Huvudena lever farligt hemma hos oss när jag är själv med dem och sitter och arbetar. Jag ska bara ta ett blad säger jag tyst för mig själv samtidigt som jag vet att jag ljuger. När resten av familjen kommer hem kan huvudet vara hälften så stort. Vi odlar spetskål i alla våra odlingar i år så vi har en hel del huvuden att skörda. När vi skördat dem skonsamt ( ni vet väl hur man gör det? ) förvarar vi dem på balkongen i en till två veckor innan de hamnar i våra magar. För er som inte läst vårt inlägg om att skörda skonsamt så att varje planta kan ge ytterligare 0,4 kg kål på respektive stock. Klicka HÄR så kommer ni till inlägget.
Odlandet har verkligen gjort mitt liv rikare och alla stunder av förundran är som ett dis som omger mitt varande, jag är så glad att jag fann denna gröna värld, tänk att leva i den här världen utan att ha ena handen nedstucken i jorden. Hemska tanke! Genom att odla får vi chansen att verkligen leva med andra organismer, häpna och förstå hur saker och ting hänger ihop och inte hänger ihop. Här kan vi inte forcera om vi vill ha medveten mat och vi lär oss den hårda vägen av våra misstag. Det är lätt att skylla på gamla frön, dålig jord, fel gödsel och hemsk väderlek. Men till syvende och sist är det vi som måste blicka inåt och förstå att ska vi odla vår egen mat så är det vårt handhavande och vår kunskap det hänger på. Att se sig som en dirigent i en symfoniorkester kan hjälpa en hel del. Dirigenten kan inte räkna med att musiken låter eller ens finns kvar om man inte sätter sig in i helheten eller överhuvudtaget är där. Man kan inte lämna orkestern i 4 veckor under högsommaren och räkna med att den spelar som planerat när man kommer tillbaka, den kanske inte ens är kvar! Med hela denna harrang av liknelser ville jag egentligen bara säga; Ser ni vad vackert mönstrad spetskålen är?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar