Din varukorg är för närvarande tom!
Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta

Som lyxmellis gör vi ibland en saftig och matig focaccia. Man kan ha den naturell eller fylla dem med en massa gott. Det här receptet är på en focaccia med egna tomater och rosmarin. Det känns lite extra gott när man odlat lite av ingredienserna själv. Just denna focaccia försvann otroligt snabbt efter att ungarna kommit hem från skolan.
Ingredienser focaccia
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten
- knappt 1 tsk salt
- 1 msk olivolja i degen och lite extra ovanpå degen
- 1 msk smör
- 125 g crème fraiche
- 2,5 dl durumvetemjöl
- 4,5 dl vetemjöl
- 4-6 st små tomater
- 10-15 st oliver (gröna eller svarta spelar ingen roll)
- fetaost efter tycke
- färsk rosmarin, några kvistar
- flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, dvs fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i salt, smör, creme fraiche och mjöl. Arbeta ihop degen. Den ska vara ganska kletig. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Smörj en form (ca 30 x 24 cm) med rikligt med olivolja. Stjälp i degen och tryck ut den jämnt i formen. Låt jäsa i 15 min.
Kärna ur oliverna, klyfta tomaterna, skär fetaosten i kuber och klipp rosmarin i mindre vipor. Tryck ner tomathack, fetaost, oliver jämnt över degen. Stick ner rosmarinvipporna. Ringla över olivolja och strö över rikligt med flingsalt. Låt jäsa ytterligare 15 min. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.


Här hittar du flera av våra brödrecept: BRÖD och här kan du lösa mer om ÖRTER.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta”
På beskrivningen om degen står det att man ska tillsätta smör men smöret finns ej på listan över ingredienser. Hur mycket smör ska det vara och ska man smälta det?
Mvh Pirkko S1 msk smör ska det vara, fint att du såg. 🙂
Lämna ett svar