Din varukorg är för närvarande tom!
Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök

Har du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser vi att odlare runt om i hela landet önskar tips på användningsområden för zucchini då de inte riktigt vet vad de ska göra med all sin skörd. Hoppas att denna soppa, samt tips i detta recept kan inspirera.



Att bara koka eller riva zucchini i en soppa kan ibland bara kännas som utfyllnad och inte ge något direkt smaktillskott. Genom att fräsa zucchini i olja och tillsammans med vitlök, kan denna annars så smaklösa gröda förvandlas till något helt annat. Den nötiga smak som då frambringas gör denna zucchinisoppa otroligt mustig och god.
Läs mer här om vad vi med gör med zucchini: 7 underbara recept med zucchini
Ingredienser zucchinisoppa, för 3-4 personer
1 stor zucchini
rapsolja till stekning
20-25 körsbärstomater (funkar med 10 vanliga också)
1 dl torrt vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
5-6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
örtsalt
1-3 msk ljus vinäger
2-3 dl grädde
Gör så här: Skär zucchini i centimetertjocka skivor och därefter i klyftor. Fräs klyftorna gyllenbruna i rapsolja. Lägg i finhackad vitlök i pannan och låt fräsa en stund. Lägg det frästa i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna hela eller delade och vinet. Låt koka i 5-10 minuter. Blanda sedan i buljong, vatten, vinäger och salt. Låt koka ihop några minuter. Ställ kastrullen åt sidan och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med grädde och koka upp. Smaka av med mer salt, vinäger, grädde eller vatten om det behövs.
Servera gärna din zucchinisoppa med ett gott bröd. Vad sägs om vitlöksbröd med basilika?



Tips på några av våra goda bröd: Kalljästa bröd, Ramslöksbröd, Kalljästa tomatbröd
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök”
Bara älskar era recept många har jag serverat både plättar och soppan och ingen har protesterat förut en räddhågsen man som nog äter bara processad mat.
Tack för era böcker och all kunskap ni delar!Vad roligt att höra att du och flera andra gillar våra recept.
Idag blev denna soppa utflyktsmat i mattermos – så god! Ett bra sätt att använda zucchinin!
Varför kan jag inte skriva ut dina recept 🤔 jag är prenumerant.
Vänligen Barbro NilsberthMan kan göra det om man först tar skärmdumpar och sedan skriver ut dem.
Lämna ett svar