Din varukorg är för närvarande tom!
Moses ravioli med pesto och citronsmör

Vill man äta något riktigt lyxigt ska man knåda sig en egen pastadeg och göra ravioli med sin favoritfyllning. Detta recept räcker till 5-6 personer.
Båda våra barn är intresserade av mat och att laga den från grunden. De har varit med oss i köket sedan den dagen de kunde knåda en liten deg. Så det är med glädje vi äter mat som våra barn skapar på egen hand och från grunden. Syrran cyklar till affären för att köpa durumvetemjöl och brorsan knådar deg och pillar med själva raviolin. Inte sällan dyker en av föräldrarna upp med kameran och ska föreviga läckerheterna. Hoppas att denna enkla och rena rätt även kittlar dina smaklökar.
Pastan
Ingredienser
- 400g durummjöl
- 4 ägg
Gör så här: Häll mjölet i en hög på en bänk eller ett bord. Gör en grop i mitten och lägg ner äggen. Blanda ihop mjöl och ägg till en smidig och honogen deg. Låt vila i kylskåpet i en timme.
Pestofyllningen
Ingredienser
- 250 gram Mascarpone
- 250 gram Ricotta
- Pesto efter smak
- salt & peppar
Gör så här: Blanda mascarpone och ricotta i en skål, tillsätt pesto. Börja med några matskedar och smaka av i fall det behövs mer. I vår familj älskar vi pesto, så vi tar gärna ganska mycket. Salta och peppra och blanda väl.
Tips! Gör halva pestofyllningen med röd pesto och halva med grön pesto. Då blir det lika olika smak på raviolin.
Raviolin
Ingredienser
- Pastadeg (se ovan)
- Pestofyllning (se ovan)
- Citronsmör (se nedan)
- Parmesan
- Körsbärstomater
- Basilikablad
- Svartpeppar
Gör så här: Vi har en vevbar pastamaskin som hjälper till med kavlingen, men man kan också såklart kavla med kavel. Tänk att degen behöver vara 1-2 millimeter tunn. För att göra ravioli behövs någon form. Vi har ett särskilt redskap som förutom att stansa ut cirklar eller kvadrater också sammanfogar degplattorna. Man skulle också kunna använda en gaffel.
Man tar en lång deg bit och så klickar man ut en matsked pestofyllning med ca 5 centimeters mellanrum. Det får inte bli så utsmetat. Därefter lägger man en deg ovanpå pestoklickarna. Sedan använder man formen för att stansa ut raviolin. Om inte formen gör att kanterna sluts behöver man trycka med gaffel. Annars är risken stor att fyllningen sipprar ut vid kokningen.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Medan man väntar på att vattnet ska koka upp kan man göra citronsmöret. När vattnet kokar lägger vi ner några raviolis i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg på en tallrik. Bäst är att äta ravioli direkt när den är varm. Ringla över citronsmöret och garner med riven parmesan
Citronsmöret
Ingredienser
- 100 gram smör
- Rivet skal från en halv citron
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Häll ner citronrivet och låter puttra ett tag på medeltemperatur. Försök att inte bränna smöret, men låt det bli gyllengulbrunt. Ringla över citronsmöret över nykokt ravioli.
Theres Lundén & Moses Wätterbäck.
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar