Din varukorg är för närvarande tom!
Moses ravioli med pesto och citronsmör

Vill man äta något riktigt lyxigt ska man knåda sig en egen pastadeg och göra ravioli med sin favoritfyllning. Detta recept räcker till 5-6 personer.
Båda våra barn är intresserade av mat och att laga den från grunden. De har varit med oss i köket sedan den dagen de kunde knåda en liten deg. Så det är med glädje vi äter mat som våra barn skapar på egen hand och från grunden. Syrran cyklar till affären för att köpa durumvetemjöl och brorsan knådar deg och pillar med själva raviolin. Inte sällan dyker en av föräldrarna upp med kameran och ska föreviga läckerheterna. Hoppas att denna enkla och rena rätt även kittlar dina smaklökar.
Pastan
Ingredienser
- 400g durummjöl
- 4 ägg
Gör så här: Häll mjölet i en hög på en bänk eller ett bord. Gör en grop i mitten och lägg ner äggen. Blanda ihop mjöl och ägg till en smidig och honogen deg. Låt vila i kylskåpet i en timme.
Pestofyllningen
Ingredienser
- 250 gram Mascarpone
- 250 gram Ricotta
- Pesto efter smak
- salt & peppar
Gör så här: Blanda mascarpone och ricotta i en skål, tillsätt pesto. Börja med några matskedar och smaka av i fall det behövs mer. I vår familj älskar vi pesto, så vi tar gärna ganska mycket. Salta och peppra och blanda väl.
Tips! Gör halva pestofyllningen med röd pesto och halva med grön pesto. Då blir det lika olika smak på raviolin.
Raviolin
Ingredienser
- Pastadeg (se ovan)
- Pestofyllning (se ovan)
- Citronsmör (se nedan)
- Parmesan
- Körsbärstomater
- Basilikablad
- Svartpeppar
Gör så här: Vi har en vevbar pastamaskin som hjälper till med kavlingen, men man kan också såklart kavla med kavel. Tänk att degen behöver vara 1-2 millimeter tunn. För att göra ravioli behövs någon form. Vi har ett särskilt redskap som förutom att stansa ut cirklar eller kvadrater också sammanfogar degplattorna. Man skulle också kunna använda en gaffel.
Man tar en lång deg bit och så klickar man ut en matsked pestofyllning med ca 5 centimeters mellanrum. Det får inte bli så utsmetat. Därefter lägger man en deg ovanpå pestoklickarna. Sedan använder man formen för att stansa ut raviolin. Om inte formen gör att kanterna sluts behöver man trycka med gaffel. Annars är risken stor att fyllningen sipprar ut vid kokningen.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Medan man väntar på att vattnet ska koka upp kan man göra citronsmöret. När vattnet kokar lägger vi ner några raviolis i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg på en tallrik. Bäst är att äta ravioli direkt när den är varm. Ringla över citronsmöret och garner med riven parmesan
Citronsmöret
Ingredienser
- 100 gram smör
- Rivet skal från en halv citron
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Häll ner citronrivet och låter puttra ett tag på medeltemperatur. Försök att inte bränna smöret, men låt det bli gyllengulbrunt. Ringla över citronsmöret över nykokt ravioli.
Theres Lundén & Moses Wätterbäck.
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar