Moses ravioli med pesto och citronsmör

Vill man äta något riktigt lyxigt ska man knåda sig en egen pastadeg och göra ravioli med sin favoritfyllning. Detta recept räcker till 5-6 personer.

Båda våra barn är intresserade av mat och att laga den från grunden. De har varit med oss i köket sedan den dagen de kunde knåda en liten deg. Så det är med glädje vi äter mat som våra barn skapar på egen hand och från grunden. Syrran cyklar till affären för att köpa durumvetemjöl och brorsan knådar deg och pillar med själva raviolin. Inte sällan dyker en av föräldrarna upp med kameran och ska föreviga läckerheterna. Hoppas att denna enkla och rena rätt även kittlar dina smaklökar.

Pastan

Ingredienser

  • 400g durummjöl
  • 4 ägg

Gör så här: Häll mjölet i en hög på en bänk eller ett bord. Gör en grop i mitten och lägg ner äggen. Blanda ihop mjöl och ägg till en smidig och honogen deg. Låt vila i kylskåpet i en timme.

Pestofyllningen

Ingredienser

  • 250 gram Mascarpone
  • 250 gram Ricotta
  • Pesto efter smak
  • salt & peppar

Gör så här: Blanda mascarpone och ricotta i en skål, tillsätt pesto. Börja med några matskedar och smaka av i fall det behövs mer. I vår familj älskar vi pesto, så vi tar gärna ganska mycket. Salta och peppra och blanda väl.

Tips! Gör halva pestofyllningen med röd pesto och halva med grön pesto. Då blir det lika olika smak på raviolin.

Raviolin

Ingredienser

  • Pastadeg (se ovan)
  • Pestofyllning (se ovan)
  • Citronsmör (se nedan)
  • Parmesan
  • Körsbärstomater
  • Basilikablad
  • Svartpeppar

Gör så här: Vi har en vevbar pastamaskin som hjälper till med kavlingen, men man kan också såklart kavla med kavel. Tänk att degen behöver vara 1-2 millimeter tunn. För att göra ravioli behövs någon form. Vi har ett särskilt redskap som förutom att stansa ut cirklar eller kvadrater också sammanfogar degplattorna. Man skulle också kunna använda en gaffel.

Man tar en lång deg bit och så klickar man ut en matsked pestofyllning med ca 5 centimeters mellanrum. Det får inte bli så utsmetat. Därefter lägger man en deg ovanpå pestoklickarna. Sedan använder man formen för att stansa ut raviolin. Om inte formen gör att kanterna sluts behöver man trycka med gaffel. Annars är risken stor att fyllningen sipprar ut vid kokningen.

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Medan man väntar på att vattnet ska koka upp kan man göra citronsmöret. När vattnet kokar lägger vi ner några raviolis i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg på en tallrik. Bäst är att äta ravioli direkt när den är varm. Ringla över citronsmöret och garner med riven parmesan

Citronsmöret

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • Rivet skal från en halv citron

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Häll ner citronrivet och låter puttra ett tag på medeltemperatur. Försök att inte bränna smöret, men låt det bli gyllengulbrunt. Ringla över citronsmöret över nykokt ravioli.

Theres Lundén & Moses Wätterbäck.


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *