Din varukorg är för närvarande tom!
Bulgursallad med halloumi

Vi äter mestadels vegetarisk mat i vår familj. Det händer att vi då och då besöker en restaurang trots att vi själva både odlar våra egna grönsaker och mer än gärna experimenterar i vår kök. De vegetariska rätterna är i minoritet i de flesta menyer och ibland känner man bara ”Det kan väl för sjutton inte vara så svårt att slänga ihop med bulgursallad med halloumi och fetaröra”. Här har vi en supergod rätt som vi väldigt gärna skulle vilja se på restaurangmenyn nästa gång vi kommer. Rätten kan ätas kall, men även ljummen och het. Man kan göra som man önskar. Det är bara fetaröran som måste vara kall.
Ingredienser för 3-4 personer
- 5 – 6 dl kokad och kall eller varm bulgur
- 1 -2 fpk med halloumi
- olja till stekning
- några frodiga sallatsblad
Vinägrett
- 1 dl olja
- 1/2 dl vinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- örtsalt
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 3/4 dl finhackad persilja
- 1 msk repad färsk timjan
- (örterna ovan kan bytas ut mot tex rödlök och torkade örtkryddor)
Fetaoströra
- 75 g fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl gräddfil
- örtsalt
Vitlöksfräst paprika och tomat
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 3 medelstora tomater
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- olja till stekning
Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och därefter blandas vinägrett med bulgur i en skål.
Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med gräddfil, pressad vitlök och örtsalt. Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.
Skär paprika och tomat i bitar. Vi brukar skära tomaterna i klyftor och sedan delar vi varje klyfta i två delar. Vitlöken grovhackas. Börja med att fräsa paprikan i olja på ganska hög värme så att de näst intill blir brända. Rör med stekspade ofta så det inte blir kolbitar av paprikan. När paprikan fått färg tillstätter man tomat och vitlök och kryddor. Rör då och då. Vi tycker om att även tomaten får lite färg. När tomat och paprika fått fin färg kan man hälla röran i en skål, vill man att det ska vara lite mer såsigt kan man hälla i lite mer olja. Diska inte stekpannan.
Skär halloumiosten i skivor. Häll i en klick olja i stekpannan i resterna från paprika- och tomatfräset och stek halloumin tills den får gyllenbrun färg på båda sidorna. Det kan till en början se ut att ta lång tid, men när pannan är varm går det snabbt, så var lite observant.
Ta fram tallrikar och varva bitar av sallatsblad med bulgur, tomat och paprika. Lägg halloumin på toppen och servera med en klick fetaröra.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar