En potatissallad är alltid gott, särskilt på sommaren. Här har vi blandat sallat, vitkål, rucola med potatis, rödlök och tomat. Som pricken över i:et en vinägrett med vinterkyndel. Om man inte har vinterkyndel kan man använda någon annan kryddväxt tex basilika.
Ingredienser för 4 portioner
- 800gr – 1 kg färskpotatis, välj mindre
- Ett gäng sallatsblad eller 1/2 salladshuvud
- 1/4 vitkål eller blad
- 1-2 nävar rucola
- 10 körsbärstomater
- 2 rödlökar, gärna färska + olja till stekning
- 1 salladslök eller lökblast (från rödlökarna)
- Några gräslöksstrån
- En bit parmesan att hyvla (med potatisskalare)
Vinägrett
- 1/2 dl olivolja
- 1/4 dl ljus vinäger
- 1/2 -1 msk färsk vinterkyndel
- 3-5 basilikablad
- Salt och peppar
Tips! Om du inte har vinterkyndel går det bra att öka mängden basilika.
Gör så här: Koka potatisen. Skär eller bryt sallaten och vitkålen i bitar och lägg på ett stort fat. Strö över rucolan.
Mixa alla ingredienser till vinägretten. Blir den för trögflytande tillsätt en msk olja och 1/2 msk vinäger. Upprepa vid behov.
När potatisen kokat klart brukar vi skölja den i kallt vatten så att den svalnar fortare. Men man kan också låta potatisen svalna på vanligt vis eller kanske till och med koka potatisen dagen innan.
Dela potatisen och lägg den på salladsbädden med snittytan upp. Skär rödlöken i tunna klyftor och stek på låg värme på båda snittytorna. Låt dem svalna något. Skär tomaterna i klyftor eller halvor och lägg dem och rödlöken jämnt fördelat över salladen. Finhacka gräslök och salladslök/lökblast.
Ringla över vinägretten över salladen. Se till att alla potatisar fått sig en skvätt. Strö över gräs- och salladslökshacket och hyvla över parmesan med en potatisskalare. Gott blir det också att strö lite flingsalt över hela salladen. Klart att servera!
Vi har flera andra goda potatissallader också: Potatissallad – på 5 olika vis
Theres Lundén
Lämna ett svar