Palak paneer – gryta med indisk kryddning

Under höstarna brukar vi vilja laga mustiga rätter. Inte sällan blir det grytor med indisk kryddning. Palak paneer är en gryta med spenat, tomat och paneer.

Paneer, eller panir, är en ost som är lite som en blandning av halloumi och tofu. Vi gör alltid paneeren själva, eftersom det är så lätt. För att osten ska bli så bra som möjligt brukar vi göra den dagen innan, eller så att den åtminstone kan ligga i kylskåpet några timmar innan den hamnar i palak paneer grytan.

Ingredienser till 4 personer

  • 200g hackad spenat fryst eller färsk
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 burk finkrossade tomater gärna Polpa eller egengjorda
  • 1-2 tsk riven färsk ingefära
  • Paneer gjord på 1.5 liter standardmjölk (kan bytas ut mot halloumi)
  • 1/2 tsk svarta senapsfrön
  • 1 krm hing (för mer info, läs nedan)
  • 1/2 – 1 msk garam masala
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk hel spiskummin
  • Chilli, färsk finhackad eller pulver efter person och smak.
  • Ghi eller rapsolja till stekningen
  • Salt efter tycke och smak
  • Kokt ris till serveringen, gärna basmatiris
  • Naturell yoghurt till servering
  • Sötstark chutney till servering

Gör så här: Hetta upp ghi eller rapsolja i en kastrull och häll i de svarta senapsfröna och lägg på ett lock. När de börjar att poppa så häller ner spiskummin och låter dem bubbla ett tag. Tillsätt sedan hing, spenat, ingefära, pressad vitlök, gurkmeja, salt, chili, tomatpuré och de krossade tomaterna, se till att det går snabbt mellan alla kryddor så att de inte bränns. Låt det puttra i 10 min. Skär därefter upp paneeren i ca 2 cm stora kuber och lägg dem i grytan och låt grytan småputtra i ytterligare 10 min. Smaka av med salt och ev lite socker. Servera grytan tillsammans med en klick yoghurt, basmatiris och en sötstark chutney.

Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Man hittar en i väl sorterade asiatiska matbutiker. Kryddan luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *