Din varukorg är för närvarande tom!
Palak paneer – gryta med indisk kryddning

Under höstarna brukar vi vilja laga mustiga rätter. Inte sällan blir det grytor med indisk kryddning. Palak paneer är en gryta med spenat, tomat och paneer.
Paneer, eller panir, är en ost som är lite som en blandning av halloumi och tofu. Vi gör alltid paneeren själva, eftersom det är så lätt. För att osten ska bli så bra som möjligt brukar vi göra den dagen innan, eller så att den åtminstone kan ligga i kylskåpet några timmar innan den hamnar i palak paneer grytan.
Ingredienser till 4 personer
- 200g hackad spenat fryst eller färsk
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 burk finkrossade tomater gärna Polpa eller egengjorda
- 1-2 tsk riven färsk ingefära
- Paneer gjord på 1.5 liter standardmjölk (kan bytas ut mot halloumi)
- 1/2 tsk svarta senapsfrön
- 1 krm hing (för mer info, läs nedan)
- 1/2 – 1 msk garam masala
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk hel spiskummin
- Chilli, färsk finhackad eller pulver efter person och smak.
- Ghi eller rapsolja till stekningen
- Salt efter tycke och smak
- Kokt ris till serveringen, gärna basmatiris
- Naturell yoghurt till servering
- Sötstark chutney till servering
Gör så här: Hetta upp ghi eller rapsolja i en kastrull och häll i de svarta senapsfröna och lägg på ett lock. När de börjar att poppa så häller ner spiskummin och låter dem bubbla ett tag. Tillsätt sedan hing, spenat, ingefära, pressad vitlök, gurkmeja, salt, chili, tomatpuré och de krossade tomaterna, se till att det går snabbt mellan alla kryddor så att de inte bränns. Låt det puttra i 10 min. Skär därefter upp paneeren i ca 2 cm stora kuber och lägg dem i grytan och låt grytan småputtra i ytterligare 10 min. Smaka av med salt och ev lite socker. Servera grytan tillsammans med en klick yoghurt, basmatiris och en sötstark chutney.
Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Man hittar en i väl sorterade asiatiska matbutiker. Kryddan luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar