Fler växter än man kanske tror klarar av att sås kallt under vintern. Här presenterar vi de ätbara växter vi brukar vinterså.
Sedan vi började på allvar med vintersådder, är det ingen överdrift att det flesta av våra plantor startar sitt liv i en liten plastbytta någon gång i februari eller mars. Det betyder att fröna brukar sås vintertid i slutet av februari. Där ligger de i jorden och väntar och en dag i mars när solljuset är toppen, natten inte varit så där isande kall, jorden är fuktig och temperaturen lagom, då vaknade de till liv.
Varför ska man syssla med detta, kanske någon undrar. Vi gör det för att komma igång tidigt och för att det ger väldigt fina kompakta plantor. Fröna gror oftast inte tidigare än vad de klarar av, de startar när de själva tycker att det är dags. Vi kallsår både på friland, i pallkragar och i våra kallväxthus. Vi sår plantor både för senare utplantering på friland, pallkragar, krukor och behållare och för att skörda direkt. Av naturliga skäl, för att det blir varmt på dagarna, går det snabbast för plantorna att växa i kallväxthusen.
Fördelar med vintersådder
Alla vintersådda plantor oavsett vilken plats de startar sitt liv på, blir med ens de börjar gro, mycket härdiga, kraftiga och kompakta. Plantorna blir också väldigt motståndskraftiga mot väder och vind och eftersom de är vana med solens vassa strålar från början behöver de inte avhärdas ( vänja sig med solljuset innan utplantering). Vintersådda plantor är mer rustade för ett liv utomhus just för att de inte startar inomhus i en vad vi skulle säga, extremt tillrättalagd miljö. De börjar ju sitt liv i samklang med naturen och tittar oftast upp innan skadedjuren har vaknat. Vintersådderna tar heller ingen plats inomhus och det ser vi som en enorm fördel. Inomhus blir det ändå ganska trångt med alla de växter som kräver värme för att gro och växa. Ja du ser, det finns så otroligt många bra anledningar till varför man vinterså!
Vilka grönsaker klarar vintersådd? Efter många års testande kan vi med säkerhet säga att grödorna i listan nedan kan vintersås med gott resultat, i alla fall hos oss i odlingszon 2 och 3. Bor du i lägre eller högre odlingszoner kan du behöva testa dig fram vad som verkligen fungerar hos dig och på den plats du odlar. Det jobbigaste för vintersådder är om det blir jojoväder med många snabba kast mellan varmt och kallt väder och om det blir jättestora skillnader mellan dagens plusgrader och nattens minusgrader. En fläktkamin extremkalla nätter i de högre odlingszonerna kan rädda många plantor och att inte börja för tidigt i de lägre zonerna med jojoväder kan vara en god idé. Men det viktigaste är att du lär känna din plats och på vilket sätt du vill odla.
Är du oroligt lagd, testa med bara några frön och pröva dig fram. Lägg inte alla ägg i samma korg. Listan för vintersådder kan komma att bli något förändrad i framtiden. Vartefter tiden går kommer vi testa flera grödor. Det är ju så kul att experimentera och tänja på gränserna! Har du testat någon mer ätbar växt med gott resultat är det roligt om hur skriver en kommentar om detta.
Listan över våra vintersådder
Anisisop/ lakritsmynta
Anisisop är både en blomma, krydda och grönsak. Dess blå blommor som pollinatörer älskar är jättegod att ha i teblandningar. Dess små skott på våren kan använder vi i sallader eller som garneringar. Har man planterat de stora plantorna i full sol brukar blommorna bli alldeles violetta. Stora blad passar bäst att muddla till lakritsmynta – mojito. Anisisop är en riktig överlevare och kan sås från januari och framåt. Kan odlas i tex backar för skörd direkt från växthuset eller i tuvor för senare utplantering på friland eller pallkragar. Just ja, den är flerårig och kan överleva vintern. Men nästkommande år blir den vanligtvis inte lika fins som sitt första år.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar