På vår närmaste matbutik fick jag se färska kronärtskockor. När jag stod där, kom butiksägaren Musa fram och presenterade ett oemotståndligt recept för dessa enorma blomknoppar.
Ingredienser:
Färska kronärtskockor
olivolja
Vitlök
persilja
flingsalt
ev pressad citron
vatten
Gör så här: Blanda olja, pressad vitlök, salt och mycket finhackad persilja. Dunka ner varje kronärtskocka hårt mot köksbänken så att de öppnar sig. Skär av stjälken och ställ skockorna i en gryta. Fördela oljeblandningen mellan bladen och fyll botten med vatten så att den understa delen av skockorna täcks med vatten. Låt koka. Ta vattenspad då och då och häll över skockorna så att det kommer mellan bladen. Koka tills man lätt kan dra bort bladen. Lägg skockorna i en form, häll i vattnet och servera med lite bröd. Man tar varje blad för sig och äter den nedersta delen. När man kommer till mitten skär man bord det håriga, och avslutar med att äta botten. Spadet kan vara gott att doppa bladen och brödet i.
Har man inlagda kronärtskockor brukar vi göra en supergod kronärtskocksröra.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar