När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung. Vi blev som trollbundna och sedan dess har den lagats i mitt hem återkommande gånger genom åren. Nu har det blivit en favorit även i vår lilla familj. Den passar perfekt att göra i skördetid då det finns mycket rotfrukter i butikerna. Då blir grytan på sätt och vis en riktig höstgryta att värma sig med när frosten börjat komma. Lite extra hetta blir det med det Harissa-kryddade smöret som tillbehör.
Ingredienser
Grytan
1/2 rotselleri
3 morötter
5 potatisar
2 palsternackor
1-2 gula lökar
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 msk socker
1- 2 msk spiskummin
1-2 msk mald koriander (andra kryddförslag finns längst ner på sidan)
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2-1 l vatten
500 g passerade tomater
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 citron
Harissasmör
50 g smör
någon tesked Harissa på burk
1 pressad vitlöksklyfta
couscous
Gör så här: Hacka alla rotfrukterna i mindre bitar typ tärningar. Fräs dessa rotfrukter i smör och olja utan att de tar färg i en stor gjutjärnsgryta eller i omgångar i stekpanna. Tillsätt den gula löken i bitar och fräs ytterligare någon minut. Lägg allt i en stor gjutjärnsgryta och fyll på med både
krossade- och passerade tomater, vatten, buljongtärningar, pressad vitlök och socker. Låt grytan koka upp och låt den småputtra på svag värme tills alla rotfrukter är mjuka, cirka 60 minuter. Grytan ska vara kryddig och smakrik, så man kan med fördel krydda efterhand, smaka av och krydda mer vid behov.
Under tiden grytan småputtrar kan Harissasmöret göras. Blanda ingredienserna med en gaffel och ställ in i kylskåpet innan serveringen. Smörblandningen kan användas genom att klicka över grytan på tallriken för att hotta upp grytan. Men också som kryddsmör på bröd. Ifall man tycker att det är för starkt på brödet, så bre först ett lager med vanligt bordssmör på brödet och sedan lite harissasmör.
När rotfrukterna är mjuka är det dags att tillsätta kikärtorna och pressad citron. Koka upp vatten till couscousen enligt förpackningen anvisningar. Smaksätt gärna couscousen med en klick olivolja och pressad citron och salt.
Servera grytan med couscousen och harissasmöret.
Gryta över?
– Grytan kan ätas på samma sätt som ovan i flera dagar. Tillsätt bara mer vatten innan dagens portion av grytan värms.
– Blanda i couscous i grytan och tillsätt mycket vatten och gör grytan till en soppa. Det var en vanlig ”dag nummer två”-rätt i Tunisien.
Tips!
Det finns fler kryddor att använda i grytan för att få den än mer mustig. I vår kryddhylla kan det finns kryddblandningar vi annars inte använder så ofta och då kan det vara bra att ha en kryddig gryta använda dessa kryddor i. Kryddor som kan passa är: Razelhanut, Zatar, Sumak, Harissa för att kvarhålla den nordafrikanska smaken. För en lite mer indisk karaktär kan man med fördel tillsätta lite Garam masala eller Korma.
Johannes Wättebäck
Lämna ett svar