Vegetarisk rotfruktsgryta med couscous och harissa

Gryta med harissa och rotfrukter Farbror Grön

 

När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung. Vi blev som trollbundna och sedan dess har den lagats i mitt hem återkommande gånger genom åren. Nu har det blivit en favorit även i vår lilla familj. Den passar perfekt att göra i skördetid då det finns mycket rotfrukter i butikerna. Då blir grytan på sätt och vis en riktig höstgryta att värma sig med när frosten börjat komma. Lite extra hetta blir det med det Harissa-kryddade smöret som tillbehör.

Ingredienser

Grytan
1/2 rotselleri
3 morötter
5 potatisar
2 palsternackor
1-2 gula lökar
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 msk socker
1- 2 msk spiskummin
1-2 msk mald koriander (andra kryddförslag finns längst ner på sidan)
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2-1 l vatten
500 g passerade tomater
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 citron

Harissasmör
50 g smör
någon tesked Harissa på burk
1 pressad vitlöksklyfta

couscous

Gör så här: Hacka alla rotfrukterna i mindre bitar typ tärningar. Fräs dessa rotfrukter i smör och olja utan att de tar färg i en stor gjutjärnsgryta eller i omgångar i stekpanna. Tillsätt den gula löken i bitar och fräs ytterligare någon minut. Lägg allt i en stor gjutjärnsgryta och fyll på med både
krossade- och passerade tomater, vatten, buljongtärningar, pressad vitlök  och socker. Låt grytan koka upp och låt den småputtra på svag värme tills alla rotfrukter är mjuka, cirka 60 minuter. Grytan ska vara kryddig och smakrik, så man kan med fördel krydda efterhand, smaka av och krydda mer vid behov.

Under tiden grytan småputtrar kan Harissasmöret göras. Blanda ingredienserna med en gaffel och ställ in i kylskåpet innan serveringen. Smörblandningen kan användas genom att klicka över grytan på tallriken för att hotta upp grytan. Men också som kryddsmör på bröd. Ifall man tycker att det är för starkt på brödet, så bre först ett lager med vanligt bordssmör på brödet och sedan lite harissasmör.

När rotfrukterna är mjuka är det dags att tillsätta kikärtorna och pressad citron. Koka upp vatten till couscousen enligt förpackningen anvisningar. Smaksätt gärna couscousen med en klick olivolja och pressad citron och salt.

Servera grytan med couscousen och harissasmöret.

Gryta över?
– Grytan kan ätas på samma sätt som ovan i flera dagar. Tillsätt bara mer vatten innan dagens portion av grytan värms.

– Blanda i couscous i grytan och tillsätt mycket vatten och gör  grytan till en soppa. Det var en vanlig ”dag nummer två”-rätt i Tunisien.

Tips!
Det finns fler kryddor att använda i grytan för att få den än mer mustig. I vår kryddhylla kan det finns kryddblandningar vi annars inte använder så ofta och då kan det vara bra att ha en kryddig gryta använda dessa kryddor i. Kryddor som kan passa är: Razelhanut, Zatar, Sumak, Harissa för att kvarhålla den nordafrikanska smaken. För en lite mer indisk karaktär kan man med fördel tillsätta lite Garam masala eller Korma.

Johannes Wättebäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

10 svar till ”Vegetarisk rotfruktsgryta med couscous och harissa”

  1. MMMMM, måste lagas, inklusive harissasmöret. Men vad är korma? Kan berätta att våra höns slaktades i morse. de är redan uppätna också, dock inte av mig. Men det känns lite högtidligt att ha blivit köttproducent.
    lena

    1. Det är inte lätt att vara tupp i en hönsflock i staden.
      Korma är en indisk maträtt som inehåller yougurth och främst kryddorna koriander och spiskummin. Vår Kormakrydda är en kryddblandning som är köpt på "Lanka te och kryddor", som är Stockholms, ja kanske mellersta Sveriges bästa kryddaffär. Den ligger på Ringvägen 143 ganska nära södermannagatan. Den är verkligen värd ett besök. Sedan 10 år tillbaka så handlar vi de flesta av våra kryddor där. De är färska, smakrika och faktiskt billigare än de man finner i våra vanligaste livsmedelsaffärer. Utbudet är jättestort och så gör de egna kryddblandningar

  2. Förlåt inte alla höns, utan bara tupparna. Allt annat vore barbariskt.
    lena

  3. Vad är harissa och hur får man tag på det? 🙂

  4. Harissa är en nordafrikansk kryddblandning som bla inehåller vitlök och chilipeppar. På andra bilden ser du burken som heter "Harissa Du cap bon", Ibland finns den också på tub. Du kan hitta den i välsorterade livsmedelsaffärer eller i livsmedelsaffärer som säljer Arabiska/ Afrikanska livsmedel.

  5. Tack för svaret! 🙂 Och efersom jag nästan bor på Ringvågen ska jag kolla in den där spännande kryddaffären också 🙂

  6. jag menar såklart ringvägen 🙂

  7. Hej, nu hade jag tur som hamnade på er sida. Den verkar jättebra. Jag har lagt bokmärke på den på min dator. Jag brukar laga samma typ av mat så jag kommer att titta in här då och då för inspiration. Jag tycker om den här grytan men det måste vara rättika i den, den ger en speciell, riktig "Sahara" – kryddning åt hela rätten. Jag är säker på att ni kan odla rättika i er trädgård! Tack för fin blogg!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack och tack för tipset! Välkommen hit:) Vad spännande med rättika i grytan. Är det någon speciell sorts rättika? Färsk eller inlagd, rund eller avlång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *