Den som väntar på något gott får vänta ganska länge, åtminstone när man odlar brysselkål. Men när väl brysselkålen är skördeklar kan den ge skörd i fler månader om man skördar sparsamt. Här berättar vi om hur vi odlar brysselkål.
Brysselkål är nog den allra sötaste kålen, inte i smak utan i utseende. I smak kan den ibland te sig lite besk. Men får man till kokningen och inte låter brysselkålen koka för länge kan den bli otroligt god. Att dela de små minihuvudena och fräsa dem från färsk till nästintill knaperstekt gör dem nära på ännu godare. I rått och picklat tillstånd är brysselkål något man nästan inte kan sluta äta. Att brysselkål är väldigt gott om man gör på rätt sätt är lätt att förstå, men att de små söta huvudena växer längs en kraftig stjälk hade vi ingen aning om innan vi odlade brysselkål för första gången.
Brysselkål har en härlig växtkraft och blir gärna till en enorm planta om man ger den goda förutsättningar som rikligt med näring, sol och vatten. De små huvudena som växer ut precis ovanför varje blad längs stjälken, tar dock lite tid på sig att växa fram och bilda hårt slutna huvuden. Till en början skönjer man mest bara minibladrosetter, men med tiden blir förhoppningsvis dessa rosetter mer som huvuden.
Den bästa tiden att skörda tycker vi är från sen höst, genom hela vintern och vidare under tidig vår. En riktig vintergrönsak skulle man kunna säga. Skördar man endast det man behöver för stunden och låter resten sitta kvar på plantan kan man få en väldigt lång skördetid.
Fröna kan sås under vintern och hela våren och det händer nästa varje år att vi sår frön vid samma tidpunkt som vi kan skörda från en stor planta. Det är ganska häftigt, eller hur?
Förkultivera för att få en bra start
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar