Din varukorg är för närvarande tom!
Boka digitala Farbror Grön-föredrag om odling

Välkommen att boka Farbror Grön digitalt! Det här året har varit annorlunda på så många olika sätt. Dels osäkerheten om hur vi alla eventuellt kommer att drabbas av Corona och hela den här grejen med att inte kunna träffa varandra. Men vi kan ses ändå, nästan på riktigt.
För mig som ofta kuskar runt i land och rike och föreläser och håller kurser har 2020 sett betydligt annorlunda ut än tidigare år. Samtidig har jag fått mer tid till att odla och ta det lugnt, men jag måste erkänna att jag trodde att jag skulle hinna mer än vad jag har gjort. Jag har nog lagt mig på en lägre måste-energinivå och jag tror att det varit bra för både kropp och själ. Aldrig någonsin tidigare har vi haft så många helger tillsammans hela familjen och det har varit underbart.
Redan tidigt under våren hörde några av sig om att de ville bjuda in mig som föreläsare till digitala evenemang. Sedan har det fortsatt med inbjudningar från trädgårdsföreningar, bostadsbolag, organisationer, kommuner mm. Att prata odling digitalt har fungerat superbra, det blir nästan samma känsla som att träffas, bortsett från att jag inte ser era reaktioner under själva föreläsningen och att jag inte kan bjuda på nachos med stark chiliås. Under sommaren skapade Theres en webbutik på farbrorgron.se och där lägger vi upp nya föreläsningar som sker digitalt och i egen regi. Kika gärna där lite då och då om du skulle vilja närvara vid en sådan. Jag använder oftast programmet zoom och tycker att det fungerar bra och är superenkelt att använda. Nästa gång jag genomför en webbföreläsning där alla som vill kan delta blir den 22/9 ”Skörda, lagra, laga- en orgie i smaker”
Boka Farbror Grön digitalt till grupper och föreningar.
Vill du boka en föreläsning med mig digitalt till en grupp, trädgårdsförening, kommun, organisation eller ett event är det bara att du hör av dig till mig på johannnes@farbrorgron.se så bestämmer vi plats, tid och upplägg. Precis som när jag blir bokad live är jag även digitalt öppen för att skräddasy föreläsningen utefter hur ni tänker och era behov. Det finns plats och möjlighet för både bildspel och frågestund. Välkomna att boka både för hösten 2020 samt 2021 och 2022.
Farbror Grön digitalt som plan B
Det går också att boka mig på det vanliga sättet, att jag kommer till er under 2021 eller 2022, men att ha möjlighet att göra om den till digital ifall restriktionerna kring det sociala kvarstår..
Långholmen och Färna Herrgård
Tilläggas bör att vi har preliminärbokat lokal för endagskurser på Långholmen (Stockholm) vid två tillfällen under vintern, samt två spa-kurshelger på Färna Herrgård (Bergslagen) under februari och mars. Är du nyfiken på någon av dessa och vill göra en intresseanmälan är du välkommen att höra av dig via mail på johannnes@farbrorgron.se. Skriv då ”Kurs Långholmen” eller ”Färna Herrgård” i ämnesraden så hittar jag dig lättast när vi går ut offentligt med kurserna. Både Långholmen och Färna Herrgård har relativt luftiga lokaler och med bra ventilation.
Populära föreläsningsteman
Odla hela året
Varför begränsa odlandet bara till vår och sommar, när året har två årstider till som kan leverera? I föreläsningen Odla hela året berättar jag hur man kan tänja på gränserna och odla ätbart under så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få fler skördar på liten yta, hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan. Därtill ger jag läckra tips på vad man kan göra med sin skörd.
Odla där du är
Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! I denna föreläsning berättar jag hur man enkelt kan odla goda grönsaker i sina fönster, på ens balkong, takterrass, pallkrage, växthus eller friland. Jag varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.
Det är vanligt att man vill att jag kombinerar Odla hela året och Odla där du är.
Skörda lagra laga
På vilka olika sätt kan man skörda? Hur skördar man smart så att skörden räcker länge? Hur lagrar man kortsiktigt och långsiktigt? Hur tillagar man skörden på alla möjliga och omöjliga vis? Både syrning och torkning berörs samt flera andra tips och med en uppmaning om att inte städa i odlingarna. Skördarna kan räcka länge om man vet hur man kan bära sig åt.
Maxa din skörd
Genom att kallså, gödsla, seriodla och att så vid flera tidpunkter under hela året kan man få skörd varje månad. Våga bryta mot egna och andra regler och samplantera, odla tätare än vad du tänkt och gödsla mer än vad du trodde var rimligt. Efter den här stunden med mig kommer du troligen inse att odling kan ske på så många olika sätt. Finn din väg och skörda mer och låt mig maxa dina odlingsdrömmar!
Odla tomater
Från frö till kök, 30 års experiment med en gröda jag älskar. Följ med på en ingående resa om tomater där jag tar upp allt från kallåd till fermentering av frön. Lär dig att halshugga, sticklingsföröka, gödsla, skörda, övervintra och mogna dina tomater på Farbror Gröns vis. Få ut så mycket som möjligt av dina tomatplantor med minimalt arbete. Undvik de vanligaste misstagen och lär dig att leka mer med denna gröda.
Jord och vinter
Sprid ut odlandet och skördarna under de kalla månaderna och följ naturen. Vinter och vårså på flera sätt, både för senare utplantering men också för tidig vårskörd. Odla inomhus under vintern och skörda gröna läckra blad. Hur gör man eget ogräsensilage, arbetar med biokol och sköter om odlingsjordarna.
Fler förslag på fler teman
- Odla för smak – Vad gör man med sin skörd
- Kvinnorna i mitt odlarliv
- Mina älskade blommor och perenner.
- Stadsodling – hur kommer man igång
- Stadsodling – Att odla på tak
- Stadsodling – Att praktisera hållbar utveckling
- Stadsodling – Vad händer i en stad där människor börjar att odla
- Odlandets grunder
- Vad gör man med skörden
- Odla med naturen
- Vanlig fallgropar i odlandets konst
- Misslyckas med ditt odlande, en föreläsning fullproppad med dåliga exempel.
Flera föreläsningsteman går att kombinera och har du några egna intressanta teman är du välkommen att diskutera dem.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar