Vissa grödor vi odlar kräver en viss planering. Rosettkål är en sådan gröda. Sätter man inte igång i tid kanske man inte hinner får så stor skörd. Och den som gödslar rejält och väntar blir belönad.
Rosettkål sägs vara en korsning av brysselkål och grönkål. Släktskapet med brysselkål är lätt att förstå eftersom bladrosetterna som man vill skörda växer fram längs stammen likt brysselkål. Men istället för att knyta sig till små hårda huvuden är rosettkålens små blad böjda utåt och ser mer ut som utslagna små rosor. Grönkålens krusiga blad har satt sina spår på hela rosettkålens blad som är både flikiga och ganska krusiga.
Skörda sent
Skörden kan man vänta framåt oktober, november. När vinterns dagsljus endast är några timmar per dag stannar rosettkålen till i växten, men kan trots mycket kall väderlek överleva. När vintern börjar övergå till vår fortsätter bladrosetterna att växa. Vill man skörda ganska små rosetter kan man skörda under vintern. Men eftersom rosetterna växer sig större allt eftersom går det bra att skörda ända fram till maj eller juni.
Sådden sker under vintervåren
Bäst skörd får man om sådden sker tidigt någon gång i slutet av februari eller i mars. Eftersom all kål (utom salladskål) kan sås kallt utomhus redan under vintern och våren finns rosettkålen alltid med bland våra vintersådder. Man kan självklart även driva upp dem inomhus under växtbelysning eller i ett söderfönster. Men vi finner ingen anledning till detta när vi har kallväxthus. På en inglasad uteplats, i ett pallkrageväxthus eller i en pallkrage under fiberduk kan det också fungera bra med vintersådder. Inomhus hos oss försöker vi begränsa antalet sådder till enbart de växter som måste sås inomhus och inte alls klarar av utomhusklimatet under vårvintern.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar