Vitlök kan hålla sig i ett fint skicka i många månader efter skörd. Men det gäller att vet hur de lagras på bästa sätt så att de tex inte börjar gro.
Nu är det dags att skörda vitlök och låta dem ligga och torka på ett torrt och luftigt ställe, gärna i solen. Sedan bör de lagras torrt i rumstemperatur. I vår stuga där temperaturen är låg när vi inte är där och över 20 grader när vi är där, har de lagrade vitlökarna svårt att veta vad det är som gäller.
Lagras vitlökar torrt i rumstemperatur så börjar de inte gro och kan lagras i 8-12 månader, men åker temperaturen upp och ner så tror de att de är dags att börja växa. Så var noga med hur du lagrar dem ifall du vill att de ska räcka länge.
Sådana här groddade lökar är det verkligen inget fel på och de smakar väldigt gott. Låter man blasten växa sig långa kan man använda dem i matlagningen t ex till ett örtsmör eller vitlöksbröd.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar