Så länge marken är redbar, går att gräva i, kan du anlägga ett jordgubbsland. Antingen har du eller någon bekant jordgubbsplantor som revat sig som du kan ta nya plantor, sticklingar, ifrån eller så kanske du kommer över ett gäng färdiga plantor på någon handelsträdgård om du har tur. Sticklingar som har bildat rötter är lättast att lyckas med den här årstiden, du märker det när du varsamt tar bort dem att de växt fast i marken.
Tre fördelar med att anlägga ett jordgubbsland på hösten:
1. Jordgubbslandet kommer igång tidigare och om du har tur kommer du kunna skörda en hel del jordgubbar redan det första året.
2. Du behöver inte vattna lika mycket nu som vid vår och sommar då tillväxten är som störst.
3. Du sprider ut trädgårdsarbetet under året så att inte allt behöver göras under våren.
Jordgubbslandets kretslopp:
Jordgubbsplantor ger som mest skörd år två och tre och behöver byta plats år fyra eller fem för att du ska kunna njuta av jordgubbar kontinuerligt. För att det inte ska bli en sommar utan jordgubbsskörd kan du byta plats på några plantor varje år.
Hur man gödslar:
Undvik att gödsla jordgubbslandet med kväverikt gödsel och gödsla sparsamt hellre på hösten än på våren. Ligg i underkant på gödselrekommendationerna om du använder gödsel på förpackning. Använder du brunnen ko eller hästgödsel använder du max 1,5 kg per kvadratmeter. Tillför gärna 1,5 dl vedaska per kvadratmeter årligen och täckodla dina plantor med torra löv eller halm.
Lämna ett svar