Fixa jordgubbslandet på hösten

Med jordgubbar i odlingen finns mellanmål till lekande barn.

Så länge marken är redbar, går att gräva i, kan du anlägga ett jordgubbsland. Antingen har du eller någon bekant jordgubbsplantor som revat sig som du kan ta nya plantor, sticklingar, ifrån eller så kanske du kommer över ett gäng färdiga plantor på någon handelsträdgård om du har tur. Sticklingar som har bildat rötter är lättast att lyckas med den här årstiden, du märker det när du varsamt tar bort dem att de växt fast i marken.

Tre fördelar med att anlägga ett jordgubbsland på hösten:

1. Jordgubbslandet kommer igång tidigare och om du har tur kommer du kunna skörda en hel del jordgubbar redan det första året.
2. Du behöver inte vattna lika mycket nu som vid vår och sommar då tillväxten är som störst.
3. Du sprider ut trädgårdsarbetet under året så att inte allt behöver göras under våren.

Jordgubbslandets kretslopp:

Jordgubbsplantor ger som mest skörd år två och tre och behöver byta plats år fyra eller fem för att du ska kunna njuta av jordgubbar kontinuerligt. För att det inte ska bli en sommar utan jordgubbsskörd kan du byta plats på några plantor varje år.

Hur man gödslar:

Undvik att gödsla jordgubbslandet med kväverikt gödsel och gödsla sparsamt hellre på hösten än på våren. Ligg i underkant på gödselrekommendationerna om du använder gödsel på förpackning. Använder du brunnen ko eller hästgödsel använder du max 1,5 kg per kvadratmeter. Tillför gärna 1,5 dl vedaska per kvadratmeter årligen och täckodla dina plantor med torra löv eller halm.

Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”Fixa jordgubbslandet på hösten”

 1. Tack för bra tips om jordgubbsodling. Jätteroligt att ha hittat er blogg och att upptäcka att ni dessutom finns ganska nära Strömsholm. Jag ägnar mig mest åt blommor och kryddväxter och behöver verkligen "vässa mig" lite vad gäller grönsaksodling. Ska bli intressant att följa er! Bästa hälsningar Anna

 2. Tack. Vad kul. Det var nära ☺

 3. Hur är det att odla jordgubbar där man haft potatis, funkar det?

 4. Glad att hittat till er 🙂
  Satte nya jordgubbsplantor i våras. Det har växt till sig mkt bra. Men nu tänkte jag utöka till ett land. Hur gör jag bästa och mest lättskött jordgubbsland. Ska jag blanda i halm eller lägga det uppepå nu på hösten eller på våren?
  Tack för er inspiration/Mona i Borlänge

 5. Vid våra land växer det enormt mycket kirskål som nu har börjat ta sig in i landen och även i pallkragarna. Vilket är bäst för jordgubbar och kryddor nu när jag ska göra iordning platsen. Att täcka under planteringarna med såndär duk som andas eller papp. Samlas det för mycket vatten över papp och vad fungera bäst för att kväva kirskålen?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det bästa med kirskål är att skaffa sig ett knäskydd och bege sig ut med en stor skruvmejsel och mekaniskt plocka bort alla rötter.

   / Johannes

 6. Är i full fart med att göra tre bäddar på 1×6 meter vardera. Har du någon favorit gubbe jag inte får missa att ge plats i någon av dem ? Tack för att du bereder vägen för oss nybörjare !

 7. […] Fixa jordgubbslandet på hösten | Farbror Grön […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *